Berényi az MKP-győzelmekről: "Kellemes meglepetés"

2010. november 28. - 12:30 | Belföld

Komoly eredmény, hogy a Magyar Koalíció Pártja parlamenten kívüli erőként Dél-Szlovákia hat városában önálló polgármesterjelölttel tudott győzni a szombati önkormányzati választásokon. Erről Berényi József pártelnök nyilatkozott a Független Hírügynökségnek vasárnap, a hivatalos eredmények közzététele előtt.

Az MKP önálló jelöltje a városok közül Somorján, Dunaszerdahelyen, Gútán, Nagymegyeren, Szepsiben és Tornalján győzött, néhány városban pedig koalícióban is befutott.

"Ezt nagyon komoly eredménynek tartom. Azt hiszem, az, hogy parlamenten kívüli pártként a városokban polgármesterjelöltjeink ilyen sikeresek voltak, mindenképpen kellemes meglepetés" - nyilatkozta a politikus.

A szlovákiai magyarság egyik legfontosabb városának tartott Komáromban Anton Marek szlovák független jelölt kerülhet az önkormányzat élére. Több száz szavazattal előzte meg a második MKP-s Stubendek Lászlót és Híd párt jelöltjeként induló Bastrnák Tibor eddigi polgármestert.

A kérdésre, milyen tanulság szűrhető le abból, hogy Komáromban egyik magyar jelölt sem győzött, Berényi hangsúlyozta: minden városban más-más módon kell hozzáállni az eredményhez. "Például Füleken, ahol az MKP a Híd jelöltjét támogatta, szlovák polgármesterjelölt győzött. Ilyen szempontból ebből nem lehet egyértelműen bármifajta következtetést levonni" - jegyezte meg a pártvezető.

Az MKP 1998-as megalakulásától 12 éven át volt parlamenti politikai erő, idén azonban nem érte el a törvényhozásba jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt.

fh