Választási kódexet vezetnének be a törvénytelen kampányok, kampánycsendsértések ellen

2010. november 29. - 14:00 | Belföld
A belügyminisztérium változásokat eszközölne a választási törvénykezésben, amellyel meg lehetne szüntetni a kampány során előforduló törvénytelenségeket.

A belügy egységesítené az összes választási törvényt egy választási kódexben. A változtatásra szólított fel a Központi Választási Bizottság (KVB) is, amely mintegy 170 bejelentéssel foglalkozott. A legtöbb ezek közül a választási kampánnyal és a kampánycsenddel kapcsolatos rendelkezéseket érintette. A választások napján kiadott egy határozatot, amelyben rámutat, hogy az érvényben lévő törvénykezés nem tartalmaz szankciókat a moratórium megsértése esetén, ez pedig jogsértésekre nyújt teret azok kárára, akik azt betartják.

A KVB az önkormányzati választások során sms-ekről, szórólapokról, vagy épp telefonhívásokról kapott több bejelentést, amelyek egy jelölt választására, vagy pedig épp az ellen buzdított. A bizottság rámutatott, hogy bár a törvény tiltja az effajta tevékenységet, nem tudják azt szankcionálni. 

A belügy a jövő évre tervezi a választási kódex előkészítését. Grendel Gábor belügyi szóvivő közölte, hogy bizottságot állítanak fel ezzel kapcsolatban, amely a jövő év végéig előkészítené a törvényt. A 2014-es választási évben így ezt már alkalmazhatnák. Az az év egyébként sűrű lesz, ugyanis a következő Európai Parlamenti, az államfő-, a parlamenti és az önkormányzati választások is akkor lesznek. A kerületi önkormányzati választások 2013 végén lesznek.

A választási kódex a kormány programnyilatkozatai közt is szerepel, amely az átláthatóságot és az egységesítést tűzte ki célul. 

SITA/para