Radičovát Ficonál és Gašparovičnál többen tartják megbízhatónak, Bugár a negyedik

2010. december 1. - 15:20 | Belföld
Az MVK felméréséből kiderül, hogy a szlovákiai emberek a legmegbízhatóbb politikusnak Iveta Radičovát tartják, egyúttal szerintük Ján Slota árt legtöbbet az országnak.

Radičovát a megkérdezettek 34,5%-a tartja megbízható politikusnak, olyannak, akinek tud hinni. A megkérdezettek három nevet sorolhattak fel a kérdésre, hogy mely politikusokat tartják komolynak, akikben meg tudnak bízni.

Robert Fico volt kormányfő 30,6%-kal végzett a második helyen, míg Ivan Gašparovič államfő 15,4%-kal a harmadik. Tőle alig marad el Bugár Béla (15,2%), az ötödik pedig Ivan Mikloš pénzügyminiszter (14,3%).

A megkérdezettek közül többen tartják megbízhatónak a volt belügyminisztert, Robert Kaliňákot (11%), mint a jelenlegit, Daniel Lipšicet (9,4%). Őket a sorban Ján Figeľ közlekedésügyi miniszter követi (8,9%), az első tízbe pedig még Mikuláš Dzurinda külügyminiszter (5,5%), és Richard Sulík házelnök (4,7%) került be.

Egy másik kérdésre is válaszolhattak a megkérdezettek, mégpedig hogy kiket tartanak olyan politikusoknak, akik a legtöbb problémát okozzák, és súlyosan ártanak az országnak. Itt ismét három nevet tüntethettek fel. A legmagasabb arányban Ján Slotát nevezték meg (41,3%), másodikként pedig Mikuláš Dzurindát (28,4%), majd Richard Sulíkot (25%). Robert Fico 24,9% szerint ártalmas, Vladimír Mečiarról ugyanezt 20,7% gondolja. Ebben a negatív rangsorban Ivan Mikloš a hatodik (13,7%), majd Iveta Radičová következik (12,3%). Súlyos problémákat okoz a megkérdezettek 6,5%-a szerint Igor Matovič, 5,2% szerint Ján Figeľ, 4,8% szerint Csáky Pál is.