Nyelvtörvény: Dostál eltörölte volna a pénzbírságokat, a koalíció sem támogatta a javaslatot...

2010. december 9. - 12:58 | Belföld
A nyelvtörvényben foglalt szankciók teljes eltörlését javasolta Ondrej Dostál, a Híd frakciójának parlamenti képviselője. Az indítványt az ellenzék és a kormánykoalíció többsége sem támogatja.
Pfundtner Edit, a Híd képviselője módosító indítványában azt javasolta, hogy a pedagógiai dokumentációt az iskolákban olyan nyelven kelljen vezetni, amilyen az iskola oktatási nyelve.

Igor Matovič, a Szabadság és Szolidaritás frakciójának tagja úgy fogalmazott, akár meg is semmisíthetik a törvényt, ha kihagyják a szankciókat.

Pfundtner Edit, a Híd képviselője módosító indítványában azt javasolta, hogy a pedagógiai dokumentációt az iskolákban olyan nyelven kelljen vezetni, amilyen az iskola oktatási nyelve. A javaslatot elítélte Ján Mikolaj volt miniszter, a Szlovák Nemzeti Párt képviselője.

Az ellenzéki Rafael Rafaj, a Szlovák Nemzeti Párt frakcióvezetője szerint a nyelvtörvény tervezett módosítása megerősíti a magyar nemzetiségű szlovák állampolgárokat abban a hitükben, hogy nem szükséges elsajátítani a szlovák nyelvet és nyelvi gettóba zárkóznak.

A módosítás enyhítene a korábbi jogszabály egyes paragrafusain, néhány koalíciós képviselő azonban így sem tartja elfogadhatónak. Ondrej Dostál módosító indítványában azt szorgalmazza, hogy csak akkor legyen kötelező az államnyelv használata, ha az állam finanszírozza az adott kulturális rendezvényt vagy az emlékművet.

A javaslat mérsékli, megfelezi a kiróható pénzbírságokat, és csak akkor lehet büntetni, ha életet veszélyeztető információt nem jelentetnek meg szlovák nyelven.

(SITA)