Bugár a koalícióból való kilépéssel fenyeget, ha az SDKÚ tovább vádaskodik

2010. december 10. - 12:13 | Belföld
Az SDKÚ-s Zoltán Horváth azt állítja, hogy a Híd képviselői okozzák a főügyészválasztással kapcsolatos kormányválságot. Bugár Béla a koalícióból való kilépéssel fenyeget, "ha az SDKÚ tovább vádaskodik".

Az SDKÚ parlamenti képviselője és a főügyészválasztás egyik ellenőre, Zoltán Horváth azt állítja, hogy a Híd áll a kormányválság mögött, és az ő képviselői szavaztak Dobroslav Trnkára, az ellenzék által támogatott főügyészre.

A főügyészválasztáson 4-6 koalíciós képviselő szavazott Trnkára. A szavazás közben egyetlen honatya kért új szavazócédulát, mégpedig Jakab Elemér, a Híd képviselője. Az SDKÚ-s Horváth szerint az történhetett, hogy Jakab Elemér kitöltött egy szavazócédulát, melyen a koalíció közös jelöltjére, Jozef Čentéšre szavazott. Ezután ezt cédulát fényképezték le a Híd frakciójának tagjai bizonyítékként, majd Jakab új szavazócédulát kért, és ezen már Trnkára szavazott - a Híd néhány képviselőjével együtt.

"Ha ez a vádaskodás folytatódik, nem akarunk a koalícióban maradni. Furcsa, hogy pont azok kiabálnak árulót, akik eredetileg Trnkát javasolták főügyésznek" - reagált Bugár Béla az SDKÚ-s Horváth felvetésére.

A parlamentben különböző elméletek terjengenek arról, hogy miként lehetséges, hogy a koalíció minden képviselője lefényképezte a szavazólapját, mégis négyen vagy hatan Trnkára szavaztak... Az egyik legelterjedtebb verzió az, hogy Jakab céduláját fényképezték le a Híd képviselői, de Trnkára szavaztak.

Bugár Béla egyértleműen cáfolta, hogy ez történt volna, visszautasítja a vádaskodásokat, és kijelentette, hogy a Híd-frakció minden tagja Jozef Čentéšre szavazott a főügyészválasztáson. A Híd elnöke kijelentette, hogy Zoltán Horváth a szavazás ellenőreként látta Pfundtner Edit Híd-alelnök céduláját, és látta, hogy azon Čentéš neve szerepelt. Horváth ennek ellenére azt állítja, hogy egy Hidas képviselő szavazólapját sem látta.

(SME)