Híd: Az állampolgárok nem büntethetők anyanyelvük használatáért

2010. december 10. - 15:35 | Belföld
A szlovák parlament tegnap elfogadta a szlovák nyelvtörvény módosító javaslatát. A Híd ennek kapcsán szerkesztőségünkbe is eljuttatta állásfoglalását.

„Bár a Híd célja a nyelvtörvény, ill. a szankciók eltörlése volt, tudomásul kellett vennünk azt, hogy erre jelenleg nincs lehetőségünk. A jelenlegi szlovák kormányt négy párt alkotja, így egyértelmű, hogy az esetek többségében a kompromisszumos megoldások érvényesülnek“ – mondta Bugár Béla, a Híd elnöke.

A Híd bekerülve a törvényhozásba és ezzel együtt a kormányba is, elsősorban azt akarta elérni, hogy az állampolgárok ne lehessenek büntethetők anyanyelvük használatáért. Az új törvénymódosítás elérte ezt, hiszen a módosítás szerint büntetést csak az állami és önkormányzati szervek kaphatnak - azok is csak olyan esetben, ha az állampolgár biztonságát, egészségét, vagyonát veszélyeztető információt nem közölnek államnyelven -, magánszemélyek nem - áll az állásfoglalásban.

Közlik továbbá, hogy a nyelvtörvény csütörtökön elfogadott módosító javaslatával nem elégedett teljes mértékben, ám ez a törvénymódosítás enyhíti az előző kormány által elfogadott jogszabályt. „Elfogadhatatlan, hogy az előző módosítás tovább éljen. Ez egy kompromisszumos, de vállalható megoldás, melyet reményeink szerint a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosítása fog ellensúlyozni“ – fűzte hozzá a Híd elnöke.

-para-