Nagyhalakra vadásznak a korrupcióellenes hivatal nyomozói

2010. december 21. - 15:28 | Belföld

Nagyhalakra vadászik a korrupcióellenes hivatal. Talán pénzjutalmat is kap, aki korrupciót jelent be.

Daniel Lipšic belügyminiszter elképzelhetőnek tartja, hogy jutalomban részesülnének azok, akik korrupciót jelentenek be, amennyiben gyanújuk bebizonyosodik és pénzt takarítanának meg az államnak. “Fontos, hogy az emberek merjenek feljelentést tenni és tanúskodni, mert Szlovákiában sokszor előfordult, hogy akik korrupciógyanút vagy más illegális tevékenységet jelentettek, utána diszkriminálva voltak, elbocsátották vagy sikanírozták őket” - fejtette ki a miniszter.

A törvény 2011 második felében készítenék el. Mintául külföldi törvények, például egy amerikai szolgálna, de még nincs meghatározva, hogy pontosan mennyit is kapnának a bejelentők.

Lipšic szerint nem jelentene problémát, hogy ún. aktív ügynökök lépnének fel, akik kenőpénzt ajánlanának, hogy aztán feljelenthessenek valakit. “Ha valaki nem fogad el kenőpénzt, nincs mitől tartania” - jelentette ki. Elmondta még, hogy az ilyen esetekben általában bizonyítási probléma lép fel, ezért van szükség együttműködő emberekre, olyanokra, akik találkoztak korrupcióval.

A korrupcióellenes hivatal igazgatója, Peter Kovařík nagyhalakra akar vadászni. “Nagy ügyeket akarunk kirobbantani, nem a kisebb korrupcióra akarunk csak összpontosítani – mondta. - Nagy problémák vannak a közbeszerzéseknél, az uniós támogatásoknál és hasonlóknál, tehát erre helyezzük a hangsúlyt, és az állam érdekeit akarjuk védeni.” Ehhez bedrótozott személyekre, szerencsére és jó technikai felszereltségre van szükségük. Ilyen célra jövőre mintegy egymillió euró áll a hivatal rendelkezésére.

SITA/para