Négy év után összeült a szlovák-magyar bizottság

2010. december 21. - 14:49 | Belföld
Négy év után, Milan Ježovica és Németh Zsolt társelnökök vezetésével ülésezett Pozsonyban az európai és euroatlanti integrációval és egyéb külpolitikai kérdésekkel foglalkozó szlovák-magyar vegyesbizottság.

Amint azt a bizottság társelnöke Milan Ježovica, a szlovák külügyi államtitkár a keddi tárgyalás után elmondta, jelzésértékű, hogy négy év után újra sikerült tárgyalniuk. “Nemcsak közös múltunk van az európai és euroatlanti integráció tekintetében, hanem mindenekelőtt olyan közös ügyeink, amelyek a jövőben is összekötnek” - mondta újságírók előtt Ježovica.

A tárgyalás témáját a bizottság további feladatai adták. “Megegyeztünk, hogy a bizottság munkájának tartalma, de a neve is egy új valóságot tükröz eztán” – húzta alá a szlovák államtitkár, hozzátéve, hogy a bizottság a két ország közös érdekei keresésének eszköze kell, hogy legyen.

Németh Zsolt magyar külügyi államtitkár kijelentette, a közép-európai együttműködés időszaka korparancs, hiszen Magyarország az Európai Unió soros elnöke, Szlovákia pedig a V4-ek elnöke lesz.

Az államtitkár köszönetet mondott Rudolf Chmelnek, Szlovákia kisebbségi kormánybiztosának, amiért bocsánatot kért Malina Hedvigtől. „Meggyőződésem, hogy nem csak személyes gesztusról volt szó, hanem az egész szlovák kormány szellemiségét fejezte ki” - így Németh, aki hozzátette, reméli, hogy a kisebbségi kérdés nem szétválasztja, hanem összekovácsolja majd a két nemzetet.

Németh arról is tájékoztatott, hogy a vegyesbizottság napirendjét meghatározza a szlovák államnyelvtörvény, a kisebbségi nyelvtörvény, valamint a magyar kettős állampolgársági törvény. “Ami a vonatkozó megoldásokat illeti, elsősorban az európai értékrendet kell szem előtt tartani, ezt várjuk el a partnereinktől” – jelenetette ki a magyar diplomácia államtitkára.

A szlovák-magyar vegyesbizottság következő találkozójára 2011 tavaszán Párkányban kerül sor.

-para-