Gašparovič nem írta alá a módosított nyelvtörvényt

2010. december 29. - 10:54 | Belföld
Ivan Gašparovič, a szlovák államfő nem volt hajlandó aláírni a szlovákiai nyelvtörvényt és az iskolaügyi törvényt - amely szerint az elnöknek egyebek mellett nem tetszik a kulturális minisztérium önkéntes döntési szabadsága a büntetések terén. Az államfő azt is kifogásolta, hogy a szaktárca szubjektív döntésétől függ az, kap-e büntetést a nyelvtörvényt megsértő intézmény. Az elnök azt szeretné, ha a büntetések ebben az esetben kötelezőek lennének.

A közlekedési tárca, a posta és a távközlés, valamint a nem állami tűzoltóegységek tagjai számára az államnyelv használata és tudása nem lesz alapfeltétel az alkalmazáshoz. Az egészségügyi intézményekben szabadon lesz használható a kisebbségi nyelv is, ha a felek megértik egymást, ám a személyzet nem köteles ismerni a kisebbségi nyelvet vagy az idegen nyelvet.

Azokon a településeken, ahol a kisebbségek aránya eléri a 20 százalékot, a képviselői testületek ülésein használható lesz a kisebbségi nyelv is, a nemzetiségi iskolákban nem lesz kötelező az összes dokumentáció kétnyelvű vezetése, a kisebbségi kulturális rendezvények szervezőinek pedig csak az alapvető adatokat kell közölni államnyelven az időszaki kiadványokban. Az emlékművek és emléktáblák állításánál pedig azokon a településeken, ahol a kisebbségi nyelv hivatalosan is használható, a kisebbségi nyelvű szöveg is lehet az első helyen.

FH/para