Slota: Magyarveszély fenyegeti Szlovákiát

2010. december 31. - 12:55 | Belföld
Ján Slota szerint ha a parlament jóváhagyja a kisebbségi nyelvek használatának 10 százalékos küszöbét a jelenlegi 20 százalék helyett, Dél-Szlovákiában felszámolnak mindent, ami szlovák.

Veszélyben van Szlovákia, állítja újévi nyilatkozatában Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke. „Az újkori önálló Szlovák Köztársaság létrehozása évfordulójának előestéjén szólni szeretnék minden szlovák férfihoz és nőhöz, hogy megmondjam nekik, szlovák hazánk szuverenitása és államisága veszélyben van" - jelentette ki Slota.

Állításomat azzal indokolom, hogy a jelenlegi kormány az ország érdekeit tekintve katasztrófát jelent. „Radičová asszony aktivitásai, aki 1993 előtt az egykori föderatív köztársaság megmentése melletti petíció egyik kezdeményezője volt és a Szlovák Köztársaság önállósága ellen szállt síkra, most érthetetlen módon a szlovák kormány élén áll, veszélyt jelentve Szlovákia számára" - hangsúlyozta Slota.

Szerinte a kormányfő képtelen az olyan koalíciós partnerekkel kormányozni az országot, mint a Híd, az OKS, vagy az SaS - és ez a sajnálatos tény a szlovák államiság felszámolásához vezet.

„Tétlenül nézik a Szlovák Köztársaság területén működő magyar politikai tömörülésekkel és a Magyar Köztársaság politikai képviseletével folytatott együttműködést, miközben létrejönnek a törvényes feltételei annak, hogy megalakulhasson Dél-Szlovákia politikai autonómiája. Óriási sajnálattal ugyanis azt kell megállapítanom, hogy a politikai autonómia már létezik" - véli Slota.

Az SNS elnöke szerint az a veszély fenyeget, hogy „déli területeinken felszámolnak mindent, ami szlovák“, amennyiben a nemzeti tanács jóváhagyja a kisebbségi nyelvek használatának 10 százalékos küszöbét a jelenlegi 20 százalék helyett.

(SITA)