A Híd párt komoly kampánnyal készül a májusi népszámlálásra

2011. január 4. - 14:08 | Belföld
A Bugár Béla fémjelezte Híd párt ugyancsak komoly kampánnyal készül a májusi népszámlálásra. Hégli Dusán a Híd kulturális szakbizottságának elnöke, egyszersmind az Ifjú Szivek táncszínház művészeti vezetője elmondta a Paraméternek, hogy a február végén kezdődő kampány során nem csupán a párt politikusaira építenek, de együttműködnek a szlovákiai magyar civil szervezetek többségével is.

„Tisztában vagyunk a ténnyel, hogy a népszámlálás eredménye nem csupán szimbolikus jelentőségű, de gyakorlati szempontból is komolyan befolyásolhatja a Szlovákiában élő valamennyi kisebbség helyzetét. Konkrétan arról van szó, hogy a Híd párt által ez évben előterjesztendő kisebbségi nyelvhasználatot szabályozó törvény és a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról szóló jogszabály hatékonysága is attól függ milyen kisebbségi számarányt regisztrálnak majd a népszámlálás eredményei. Ilyen értelemben rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a Szlovákiában élő valamennyi kisebbség, elsősorban a magyarok, de a romák, ruszinok, ukránok stb. valamennyien bátran vállalják nemzetiségüket. Annál is inkább, mert, különös tekintettel a jelenlegi kormány és koalíciós pártként a Híd értékrendje is arra épül, hogy Szlovákiában semmilyen hátrány nem érhet senkit kisebbségi alapon. Sőt a részünkről előkészített törvények a pozitív diszkrimináció elvét követik“, hangsúlyozta Hégli.

Hozzátette, a február végén kezdődő kampány során az Ifjú Szivek művészei közel kétszáz vegyes lakosságú települést kívánnak felkeresni, hogy az ott élő kisebbségieket közvetlenül ösztönözzék arra, hogy a népszámlálási kérdőívek kitöltése során feltétlenül vállalják nemzeti identitásukat. „És mivel a kérdőíveket mind kézzel foghatóan, mind pedig elektronikus formában kisebbség nyelveken, így magyar nyelven is kézhez kaphatják, a kérdezőbiztosoktól idejekorán igényeljék azokat“ – így Hégli Dusán.

A kulturális szakbizottsági elnök közölte azt is, a párt sajtókampány formájában is a kisebbségi identitásuk vállalására ösztönzi majd a Szlovákiában élő kisebbségi identitású állampolgárait.

A május 21-én esedékes szlovákiai népszámlálás kérdőívei magyar, roma, ruszin és ukrán nyelven is hozzáférhetőek lesznek.

A Szlovák Statisztikai Hivatal bejelentette, hogy a 2011-ben esedékes népszámlálás adatlapjait igény szerint néhány Szlovákiában élő nemzetiség nyelvén is kézbesítik májusban a számlálóbiztosok. Az adatlapok a bejelentés szerint magyar, roma, ruszin és ukrán nyelven állnak majd rendelkezésre.
Először fordul elő, hogy az emberek elektronikus formában is kérhetik az adatlapokat. Minden állampolgár maga döntheti el, hogy hagyományos kérdőívet tölt-e ki vagy elektronikus formában válaszol a vonatkozó kérdésekre. Ha valaki az elektronikus formát választja, a magyar, roma, ruszin és ukrán nyelvű kérdőíven kívül angol nyelvűt is választhat. Angol nyelvű klasszikus kérdőívek nem lesznek.

Szlovákiában 2011. május 21-én lesz a népszámlálás 30,6 millió eurós költségvetéssel, ami egy lakosra átszámítva 5,64 eurót jelent. A legtöbb állami kiadást a számlálóbiztosok honoráriuma emészti fel.

A legutóbbi, 1991-es népszámláláson több mint félmillió magyar nemzetiségű állampolgára volt Szlovákiának.

para