Híd: A kisebbségek képviselői válasszák az anyanyelvi oktatást!

2011. január 14. - 11:03 | Belföld
"Amikor a szlovákiai kisebbségek tagjai gyermekeiket iskolába íratják, válasszák az anyanyelvi oktatást" - jelentette ki Ozsvald Erzsébet, a Híd iskolaügyi bizottságának elnöke.

A Híd azzal érvel, hogy minden ember "az anyanyelvén gondolkodik", és ezen a nyelven szerzi meg azokat az alapvető információkat, amikre majd a jövőjét építi - ez különösen fontos a 6 és 15 év közötti életkorban.

"Ha a gyermek egy olyan nyelven szerzi meg az információkat amit nem ért 100 százalékosan, akkor gyakran előfordulhat, hogy a tananyagot sem érti meg" - nyilatkozta pénteki sajtótájékoztatóján Ozsvald Erzsébet, a Híd pozsonyi kerületi elnöke, aki a párt iskolaügyi bizottságának vezetője is egyben.

A Híd kitart amellett, hogy a kisebbségi intézményekben a gyermekeknek kiválóan el kell sajátítaniuk a szlovák nyelvet, amit nem mint idegen nyelvet, hanem mint államnyelvet kell kezelni. Ozsvald Erzsébet szerint a szlovák tannyelvű iskolákkal ellentétben a kisebbségi iskolákban több szlovák tanórát tartanak hetente, de nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a szlovák nyelvű konverzációra.

"Többet kommunikálni, és kevesebbet memorizálni" - ebben látja a megoldást Ozsvald Erzsébet. Szerinte nincs sok értelme, hogy az alsóbb évfolyamok tanulói Pavol Országh Hviezdoslav verseket magoljanak be - először a konverzációra kéne nagyobb hangsúlyt fektetni, a komolyabb tananyagot pedig átvinni a magasabb évfolyamokba. "A szülőknek is fontos szerepük van abban, hogy gyermekük milyen szinten sajátítja el a szlovák nyelvet. Törődniük kéne azzal, hogy gyermekük szlovákul beszélő társakkal is találkozzon, akivel tudja gyakorolni a nyelvet" - tette hozzá a politikus.

(SITA)