A kormány nem akarja, hogy a szlovákiai magyarok idegenekké váljanak szülőföldjükön

2011. január 16. - 17:22 | Belföld
Mikuláš Dzurinda reméli, hogy a koalícióban sikerül megegyezni a Fico-féle állampolgársági törvény módosításáról. A cél az, hogy a szlovákiai magyarok megerősítsék kapcsolatukat a szülőföldükkel - Szlovákiával.

Mikuláš Dzurinda reméli, hogy az állampolgársági törvény módosításának kérdésében sikerül megegyezni a kormánykoalícióban.

Az Európai Unió soros elnökével, Magyarországgal 95 százalékban együttműködünk, a maradék 5 százalék a zavaró tényező – mondta Szlovák Televízió vasárnap déli politikai műsorában Mikuláš Dzurinda külügyminiszter, a vezető kormánypárt, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) elnöke.

„A magyar állampolgársági törvény nem lehet a kétoldalú kapcsolatok alfája és omegája“ – tette hozzá. Dzurinda tájékoztatott, hogy január 28-án írják alá a földgázvezetékek összekapcsolásáról szóló szlovák-magyar szerződést, amely fontos gazdasági és politikai lépés.

„Az állampolgársági törvény módosításának az a célja, hogy a szlovák állampolgárok – köztük a magyar nemzetiségűek is - megerősítsék kapcsolatukat azzal az országgal, ahol élnek“ – fejtette ki a szlovák diplomácia vezetője. A kormánykoalíció nem akarja, hogy szlovák állampolgárok idegenekké váljanak szülőföldjükön. Mikuláš Dzurinda reméli, hogy az állampolgársági törvény módosításának kérdésében sikerül megegyezni a kormánykoalícióban. A kereszténydemokraták (KDH) azt javasolták, hogy a kettős állampolgárok ne dolgozhassanak rendőrként vagy a katonaság kötelékében. Ezt azonban elutasítja a Híd. A kérdésről még tárgyal a négy kormányzó párt.

(SITA)