Megússza a korrupciós gyanút Ivan Uhliarik miniszter?

2011. január 17. - 18:41 | Belföld
Ivan Uhliarik egészségügyi miniszter továbbra is élvezi Iveta Radičová kormányfő bizalmát. Szóvivője közlése alapján hétfői tanácskozásuk azzal zárult, hogy nem történt törvénysértés a Pfizer társaság vakcinájával történt kivételezés esetén.

A kormányfő szerint ugyanakkor az egészségügy tevékenységének nem szabadna kételyeket ébresztenie, amin változtathat szerinte a készülő, egészségügyi gondozásról szóló törvény. Elmondása szerint mindketten készek arra, hogy egy esetleges rendkívüli parlamenti ülés keretén belül az ellenzékkel vitázzanak a szlovákiai egészségügy állapotáról.

A pneumokokkusz-fertőzés elleni gyógyszer esetéről a Sme napilap informált. A Pfizer társaság konkurense, a GlaxoSmithKline cég ugyanis olcsóbb regisztrált szintén vakcinát, amelyet olcsóbban kínált, így a Sme szerinte fennállt a veszélye, hogy a Pfizer termékéért a szülőknek külön kell felfizetniük egy bizonyos összeget. A Pfizer emiatt egy új csomagolású gyógyszer eladását kérte a minisztériumtól, amit Uhliarik engedélyezett. A lap az új gyógyszer kategorizálásának napján mutatott rá az esetre, hogy más gyógyszerek esetébn ez legalább 100 napot igénybe vesz, valamint arra, hogy Uhliarik egykor a Pfizer cégnek dolgozott. 

Ivan Uhliarik állítja, hogy a kivétel alkalmazásakor nem történt törvénysértés. Elmondása szerint a minisztérium biztosította a Pfizer monopóliumának feloldását e téren, emellett a vakcina árának csökkenését is, ami pedig éves szinten mintegy egymillió eurós megtakarítást jelent az egészségügyi biztosítóknak. Figyelmeztetett a törvény egy paragrafusára, amely a miniszter számára engedélyezi a gyógyszer bejegyzéséről való döntést 180 napig terjedően. Ennek kapcsán elmondta, hogy általában 100 nap a bejegyzési idő, miniszterként azonban ezt hamarabb is megteheti. Emlékeztetett, hogy elődje, Richard Raši is alkalmazta ezt a lehetőséget. 

Robert Fico (Smer-SD) ugyanakkor a korrupció és klientelizmus mintapéldájának nevezte a miniszter cselekedetét. A volt kormányfő szerint a miniszter egy óriási kivételt alkalmazott egy nagy gyógyszergyártó esetében, amelynek korábban az alkalmazottja volt, és amelynél jelenleg a bátyja dolgozik. Ezzel pedig éves szinten mintegy 10 millió eurós forgalmat biztosított a cégnek.

SITA/para