MAGYAR MÉDIATÖRVÉNY: Tiltakozás a pozsonyi magyar nagykövetség előtt

2011. január 18. - 16:46 | Belföld
Hét szlovák polgári aktivista tiltakozott a magyar médiatörvény ellen a pozsonyi magyar nagykövetség épülete előtt kedden délután 16:00 órakor.

Az UM (elme) elnevezésű civil szervezet tiltakozó akcióját az a Róbert Mihály hirdette meg hétfőn, aki az akció szónoka volt.

Róbert az egybegyűltekkel közölte, tiltakozásukkal a világ újságírószervezeteihez hasonlóan szolidaritást kívánnak vállalni az új magyar médiatörvény által sújtott magyar újságírókkal. Hozzátette, a tiltakozó akciót támogatásáról biztosította a szlovák újságírók legnagyobb szakmai szervezete, a Szlovák Újságírók Szindikátusa is.

A hét tüntető angol feliratú transzparenseken sajtószabadságot követelt az újságírók számára és az új magyar médiatörvény módosítására szólított föl.

A tüntetők egyperces néma csenddel emlékeztettek, úgymond, az MR1 Kossuth Rádió két munkatársára, akik a médiatörvény jóváhagyásának reggelén egy perces csönddel tiltakoztak a sajtószabadságot korlátozó jogszabály ellen.

Róbert Mihály beszédét követően a tüntetők gyertyákat gyújtottak és elemlámpákkal világítottak a nagykövetség udvarára, hogy jelképesen felhívják a figyelmet „a magyar közéletet beárnyékoló fekete felhőkre“.

A megmozduláson munkavégzés céljából jelen voltak a szlovák és Pozsonyba akkreditált nemzetközi tévétársaságok forgatócsoportjai és egyéb médiumokat képviselő közel félszáz újságíró. A szlovák rendőrség ugyancsak nagy erőkkel biztosította a békés légkörben zajló rendezvény helyszínét.

-para-