Radičová: Áprilistól a diákok nem fizetnek biztosítást

2011. január 20. - 11:25 | Belföld
Iveta Radičová kormányfő megígérte a diákoknak, hogy megváltoztatják a szociális biztosításról szóló törvényt, melynek értelmében a 26 évesnél idősebb egyetemisták és a 30 évet betöltött doktoranduszok januártól maguk fizetik az egészségbiztosítást.

A diáktanács képviselőit a kormányfő szerda este fogadta. „Megígérte, hogy a törvényt novellizálni fogják, s a helyzet már áprilisban visszatérhet a régi kerékvágásba” – tájékoztatta a SITA hírügynökséget a felsőoktatási intézmények diáktanácsának elnöke, Juraj Tilesch. Az információt a SITA ügynökségnek Rado Baťo kormányfői szóvivő is megerősítette, hozzátéve, hogy már a februári parlamenti ülésen sor kerülhet a változtatásra.

A diáktanács képviselői, Juraj Tilesch, Jana Gasperová és Marta Borovská szerdán ismertették a kormányfővel ellenvetéseiket az egészségbiztosítási díj fizetésével kapcsolatban. „A kormányfő meglepett minket azzal a javaslattal, hogy a kötelesség alól kibújhatunk, ha anyagi szükségre hivatkozva támogatást kérünk, ami a gyakorlatban egy rendkívül bonyolult eljárás lenne” – mondta Tilesch. A diáktanács szerint ez a lehetőség nem megoldás az önálló keresettel rendelkező, szabadúszóként dolgozó diákok számára, akik így nem lennének motiválva arra, hogy dolgozzanak.

Az elégedetlenséget az egészségbiztosításról szóló törvény módosítása váltotta ki, miszerint a 26 évesnél idősebb egyetemisták és a 30 évet betöltött doktoranduszok januártól maguk fizetik az egészségbiztosítás díját. A fizetés alól csak a bevétellel nem rendelkező levelező úton tanuló diákok és doktoranduszok mentesülnek, ez utóbbiak csak akkor, ha nem töltötték be a harminc évet, és nem lépik túl a hároméves tanulmányi időt.

SITA/para