Terjed a magyar nyelv a szlovák közigazgatásban

2011. január 21. - 11:36 | Belföld
Az agrártárca és a környezetvédelmi minisztérium már magyar nyelvű közleményekben is tájékoztat, Rudolf Chmel miniszterelnök-helyettes honlapja pedig már magyarul is olvasható.

Pozitív változás indult el egyes minisztériumoknál Szlovákiában. A Híd által vezetett agrártárca és környezetvédelmi minisztérium már magyar nyelvű közleményekben is tájékoztat. A Rudolf Chmel vezette emberi jogi és kisebbségügyi kormányhivatal honlapja pedig magyarul is olvasható.

A korábbi szlovák kormányok idején nem igazán volt példa arra, hogy nagyobb teret kapott volna a magyar nyelvű tájékoztatás, korábban legfeljebb szóban tájékoztattak magyarul. A Fico-kabinet alatt pedig még ennyi sem valósult meg...

A bumm.sk kérdésére a Simon Zsolt által vezetett mezőgazdasági minisztérium sajtófőnöke, Barak Bálint elmondta, az agrártárca új honlapja kb. 2 hónapon belül elkészül, ezen minden információ elérhető lesz magyar nyelven is. "Az idei évtől kezdve a minisztérium információs kampányait a magyar nyomtatott és elektronikus médiában magyarul is megjelentetik majd fizetett hirdetésként" - tette hozzá. A minisztérium sajtóosztálya is nyújt magyar nyelvű tájékoztatást.

Nagy József környezetvédelmi miniszter tárcája nem készít többnyelvű honlapot. „Kinevezését követően Nagy József miniszter azonnal úgy döntött, hogy a nem szlovák nyelvű médiumokkal való kapcsolattartással egy embert bíz meg, a hazai magyar sajtó részére pedig minden hivatalos sajtóhír, amely a szlovák sajtónak készül, magyarul is megjelenik“ - közölte a bumm.sk-val Ďurica Katalin szóvivő.

(Független Hírügynökség)