Az ügyészség reformját is tervezi a kormány

2011. január 22. - 16:20 | Belföld
A rendőrség reformján kívül a kormány az ügyészég reformjára is készül. Daniel Lipšic (KDH) belügyminiszter szerint a reform-tervezet már el is készült, mondta a Szlovák Rádióban szombaton.

"Készítjük az ügyészség reformját is, az igazságügyi minisztériummal együtt" - jelentette ki Lipšic. Mint elárulta, az új szabályozás szerint a felettes ügyészeknek már nem lenne lehetőségük utasításukkal blokkolni vagy megállítani az eljárást.

"Meg akarjuk tiltani, hogy a felettes ügyészek negatív utasításokat adhassanak, ez azt jelenti, hogy ne adhassanak utasítást beosztott ügyészeiknek az eljárás megállítására, vagy a vádirat, illetve az őrizetbevételi javaslat beadására" - mondta Lipšic. A rendszernek reformra van szüksége, mivel az ügyészség kapocs a vizsgálórendőrök és a bíróságok között, s vétojogával bármit blokkolhat - tette hozzá a belügyminiszter.

Elődje, Robert Kaliňák (Smer-SD) Lipšic szavaira azzal reagált, hogy olyan jogi modellt kéne kitalálni, hogy az ügyészségen belül megmaradjon a tapasztalt és idősebb kolléga ellenőrzése. Fontosnak tartja azonban, hogy megmaradjon az ellenörzés lehetősége még azelőtt, hogy az ügyirat a vádemelési javaslattal együtt a bíróság elé kerül. Kaliňák el tudja képzelni a reformról való megegyezést, ha jó dolgokról lesz szó. "Ha garantálni tudjuk, hogy nem fogják üldözni az ártatalan embereket csupán amiatt, hogz erről az ügyész vagy a nyomozó döntött. Arról van szó, hogy a rendőrséggel soha ne lehessen visszaélni" - állapította meg Kaliňák.

Kaliňák és Lipšic érintették a választási kódex megváltoztatását, ami mindkettőjük szerint szükséges és politikai konszenzust igényel.

(SITA)