Talán törlik a törökországi vízumkényszert

2011. január 25. - 18:19 | Belföld
Mikuláš Dzurinda, a szlovák külügyi tárca vezetője, valamint Egemen Bagis, Törökország Európa-ügyi minisztere ma Pozsonyban megegyezett egy szakbizottság létrehozásán, amely megvizsgálja a törökök vízumkötelességének liberalizációját, illetve a szlovák állampolgárok törökországi vízumkötelezettségének megszüntetését.

Mikuláš Dzurinda, a szlovák külügyi tárca vezetője, valamint Egemen Bagis, Törökország Európa-ügyi minisztere ma Pozsonyban megegyezett egy szakbizottság létrehozásán. Évről évre egyre több szlovákiai állampolgár látogat el Törökországba, ettől függetlenül mindkét félre vonatkozik a vízumkötelezettség.

Dzurinda a vízummentességet akár már az idei nyáron bevezethetik. Az EU tizenöt országa számára jobbak a Törökországba utazás feltételei, mint a maradék tizenkettőben, s Dzurinda azt várja, hogy a török fél mindent elkövet, hogy Szlovákia állampolgárai számára is hasonló előnyös feltételeket teremtenek.

Bagis viszont megjegyezte: Törökország az EU-n kívül minden európai szervezetnek tagja, s amennyiben Paraguayból és Uruguayból vízummentesen utazhatnak Szlovákiába, miért ne lenne így a törökök esetében is.

Daniel Lipšic belügyminiszter nemrég kijelentette, hogy Törökország nincs kész az uniós tagságra, és a szlovák diplomácia akkor fogja teljes mértékben támogatni, ha az ország teljesíti a belépés feltételeit. Mindezt azután mondta, hogy meghiúsult egy törökországi kábítószerlabor felkutatása, miután a nemzetközi rendőri egyeztetés ellenére nem engedték végighaladni a megfigyelés alatt álló kamiont az országukon. Mikuláš Dzurinda ennek kapcsán az nyilatkozta, hogy személyesen megbeszélték a dolgot és megértették egymást. Arra kérte az újságírókat, legyen elég ez a magyarázat - mondta mai sajtótájékoztatóján a szlovák külügyminiszter a török miniszter látogatása után.

SITA/para