Harabin a demokrácia alapelveinek megsértését emlegeti

2011. január 31. - 14:11 | Belföld
Štefan Harabin, a Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint politikusok, parlamenti képviselők jelölése a Szlovák Bírói Tanácsba egyenlő a demokrácia alkotmányos alapelveinek tagadásával.

"Sajnálatos, hogy Žitňanská miniszter-asszony mindössze egyetlen házi feladatot kapott, mégpedig, hogy uralja az igazságszolgáltatást. Minden egyéb feladatot megvontak tőle. Nem érdekli őt egyáltalán, hogy az emberek érvényesíteni tudják jogaikat, illetve, hogy a bíróságokon mindennapi gondjaikat megoldják" - fogalmazott Harabin. Hozzátette, nagy valószínűséggel a miniszter tevékenysége végeztével ismét régi ügyek ezrei fogják betemetni a bíróságokat, amiért a minisztérium rosszul menedzselte őket.

Harabin szerint a történelem megismétli önmagát, Žitňanská visszatér a kezdetekhez, amikor bíróságok szűntek meg és az igazságszolgáltatási rendszer szétesett. "A minisztériumon csak megdrágított tendereket és tízmilliós megrendeléseket hagyott" - mondta. 

Lucia Žitňanská igazságügyi miniszternél a Sme érdeklődött arról, igaz-e, hogy a Bírói Tanács további tagjainak az SDKÚ és a KDH parlamenti képviselőjét, Jana Dubovcovát, illetve Martin Procházkát választanák, úgy válaszolt, hogy ezt megerősíteni nem tudja, de nem tartaná rossz megoldásnak. 

SITA/para