Hiába akarta Gašparovič, nem bírságolhatnak magánszemélyeket a nyelvtörvény miatt

2011. február 2. - 13:57 | Belföld

Megtörték Ivan Gašparovič köztársasági elnök vétóját a parlamenti képviselők és elfogadták a módosított nyelvtörvényt, amely így március 1-től lép életbe.

A köztársasági elnök azért nem írta alá az elfogadott törvénymódosítást, mivel az nem teszi kötelezővé a magánemberek bírságolását a törvény megszegése esetében.

A Fico-éra egyik kisebbségekre nézve hátrányos törvényét enyhítették a kormánypárti képviselők. Ezentúl nem kötelező a kulturális minisztériumnak bírságot kiszabnia a törvényszegőkre és csökkentették a bírságok mértékét is. 50 euró az alsó, és 2500 a felső határ.

A szankciók csak az államigazgatásra vonatkoznak majd, de csak abban az esetben, ha azok államnyelven nem hirdetnének ki valamilyen fontos információt. A kulturális minisztérium csak akkor fog büntetéseket kiszabni, ha olyan információk közlésében történik hiba melyek az élet, az egészség és a vagyon védelmét szolgálják.

Törölték továbbá azt a bekezdést, amely szerint a minisztériumnak kellett volna jóváhagynia az emlékművek, emléktáblák szövegét. Az oktatási intézményeket feleslegesen terhelő kötelező szlovák nyelvi dokumentáció vezetést is törölték. Ugyancsak megszüntették a bírságolást azért, ha valaki nem közli szlovák nyelven a kisebbségeknek szánt szórólapok, kulturális programfüzetek, nyomtatványok, kulturális felhívások szövegét.

A módosított nyelvtörvény 2011. március 1-én lép hatályba.

SITA/para