KETTŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁG: Ki hozza tető alá a kétoldalú megegyezést?

2011. február 2. - 16:12 | Belföld
A felpuhított államnyelvtörvény újbóli elfogadása idején ülésezett a szlovák-magyar kisebbségi vegyesbizottság Pozsonyban.

Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikai helyettes államtitkár, a magyar fél elnöke kifejtette, hogy Magyarország mihamarabb szeretné elindítani a kettős állampolgárság témakörét érintő kétoldalú egyeztetést, amelyet a két ország kormányfője kezdeményezett múlt heti találkozóján.

„Nyitottak vagyunk és várjuk a szlovák fél válaszát” - mondta Répás a vegyesbizottság tizedik ülésén, és határidő kitűzését javasolta.

Miroslav Mojžittal, Szlovákia szerejevói nagykövetével, a bizottság szlovák félének elnökével megegyeztek abban, hogy indítványozni fogják, hogy a témával épp az ő bizottságuk foglalkozzon. A kettős állampolgárság ügyében még nem tudni, ki fog tárgyalni, a komptenseknek még el kell dönteniük, hogyan osszák el a feladatokat és hogyan jön létre az esetleges megegyezés, mondta Mojžit.

A mai ülésen még nem született semmilyen javaslat. Mojžit szerint azonban még nem fordult elő, hogy a kormányok elutasították volna javaslataikat, kivéve,ha nem voltak 100 százalékosan teljesítve, általában a pénzhiány miatt. Állítja, ma is úgy néz ki, születik majd valamilyen javaslat.

SITA/Para