Hétfőn leváltják Ficot?

2011. február 3. - 18:21 | Belföld
Hétfőn foglalkozhat a Koalíciós Tanács Richard Sulík házelnök javaslatával, amely szerint leváltanák Robert Ficot a parlament alelnöki pozíciójából.

"ha rajtam múlna, Ficot leváltanám. Kellemesen meglepett, hogy az OKS képviselői is ezt javasolják. Egy ilyen lépést akkor érdemes megtenni, ha megvan a koalíciós többség. Azért terjesztem elő ezt a javaslatot, mert Robert Fico óriási mértékben ártott Szlovákiának azzal, hogy kormánya két alkotmányellenes törvényt is elfogadott" - közölte Sulík újságírókkal.

Sulík szerint Fico pontosan tudta, hogy ez egészségbiztosítók nyereségét korlátozó, valamint az autópálya-építés érdekében a földtulajdon kisajátítását elősegítő törvény alkotmányellenes, de még csak a bíróságra sem volt hajlandó elmenni. "Ha tudta volna, hogy van esélye, akkor jelen van. Tudatában volt, hogy a törvények alkotmányellenesek, és erre többször is figyelmeztették őt. Aki pedig tudatosan okoz ilyen károkat, nincs keresnivalója a parlament alelnöki tisztségében." - fogalmazott Sulík.

Fico elsőre nem reagált Sulík felvetésére. Annyit mondott, nem fog kommentálni olyan embert, akinek nincsen személyisége és drogtesztekre jár. Majd hozzátette, a koalíció fóbiától szenved, tőle félnek, éppen ezért támadják. 

A számlát, amelyet az SDKÚ állított ki Fico számára mintegy 16 millió euróról, az alkotmányellenes törvények, Sulík szerint "talán majd a Ficora hasonlító hang kifizeti, mivel csak annak a személynek van erre elég pénze".

SITA/para