Fico: Sulík Krisztusként viselkedik, de ellenségei ismerik a múltját...

2011. február 7. - 17:50 | Belföld
Robert Fico, a Smer-SD elnöke nyilvánosságra hozott egy belső levelet az OLO Rt. szemételhordó társaságtól, amelynek igazgatója egykor Richard Sulík (SaS), a parlament elnöke volt.

A levélben Sulík állítólag utasítja a cég személyzeti és bérezési osztályának vezetőjét, hogy az adott hónapban a szerződésében szereplő bérének ötszörösét fizessék ki számára jutalomként. Fico közlése szerint Sulík akkoriban 100 ezer koronát kereshetett, vagyis a jutalom elérhette a félmillió koronát. 

"Közvagyonról van szó, hiszen az OLO társaság Pozsony városa tulajdonában van. Tehát az adófizetők pénzét vette el. És ugyanez az úr akarja megfosztani bérüktől a képviselőket, és kioktatni arról, mennyire felháborító, hogy az SaS jelöltje lelépőt kap a kassai hőerőműtől"- jelentette ki Robert Fico. Figyelmeztette az újságírókat, hogy vizsgálják meg Richard Sulík és Ivan Zich (az SaS jelöltje) közti rokoni szálakat, ugyanis Fico szerint Zich csak előbbi példáját követte.

A felháborodást az váltotta ki, hogy a kassai hőerőműnél a pártok jelöltjei néhány hónap munkát követően mintegy 90 ezer eurós lelépőre formálhatnak igényt. Az első ilyen eset Ján Podhorský (SDKÚ-DS) nevéhez fűződött, majd Ivan Zich következett. Hozzá hasonlóan igényli a magas lelépőt az SaS másik jelöltje, Martin Borovský is. Sulík szerint jelöltjeik még nem kapták meg a lelépőt, míg Podhorský már igen. Emellett kritizálta ezt a fajta gyakorlatot. 

Sulík Fico kijelentései után elismerte, hogy az OLO cégtől való távozását követően 17 ezer eurót kapott, de elmondása szerint nem lelépőről, hanem a fizetése ötszörösének megfelelő jutalomról volt szó. Emlékeztetett arra, hogy a cégnél két évig töltött be vezető funkciót és a Fico által bemutatott levél keltezése 2006. március 31. Hozzátette továbbá, hogy a jutalomra ígéretet kapott Andrej Ďurkovskýtól, Pozsony volt főpolgármesterétől.

A kérdésre, hogy hogyan jutott el a levél a Smer-SD-hez, Fico úgy reagált, hogy Sulíknak egyre több az ellensége, akik hozzájuk fordulnak és leveleket küldenek számukra. "Sokan nehezményezik, hogy valaki Jézus Krisztusként viselkedik, közben meg ismerik a múltját" - jegyezte meg Fico. 

SITA/para