PARAANKÉT: Kétharmados a határon túli magyarok magyarországi választójogának elutasítottsága

2011. február 14. - 13:37 | Belföld
A Paraméter kérdésére, miszerint: „Szeretnél magyarországi politikai pártra szavazni, ha lenne rá lehetőséged?” összesen 1090 válaszolt alig két hét leforgása alatt.

A válaszadók 21 százaléka (234 szavazat) válaszolta, hogy feltétlenül szeretne beleszólni a választásokon való részvétellel, azaz teljes jogú szavazóként Magyarország belügyeibe.

11 százalék (123 szavazat) volt azok aránya, akik ugyancsak szeretnének részt venni a magyarországi választásokon, ám csupán egy kompetenciák nélküli szimbolikus képviseletre lennének hajlandók szvazni.

23 (248 szavazat) százalék szavazó gondolja, azért nem akar magyarországi választójogot, mert nem magyarországi adófizető.

Ugyancsak 23 (253 szavazat) százalékot tett ki azon válaszadók szavazati aránya, akiket nem érdekel Magyarország belpolitikája és szimbolikus képviseletre sem tartanak igényt.

21 százaléknyian (232 szavazat) reagáltak kérdésünkre úgy, hogy egyáltalán nem érdekli őket a téma, vagyis a határon túl magyarok választójoga.

A Paraméter vonatkozó ankétjának eredményei természetesen nem reprezentatív jellegűek, mindössze bizonyos tendenciát tükröznek.

-para-