Dzurinda támogatja Románia schengeni csatlakozását

2011. február 17. - 14:19 | Belföld
Teodor Baconschi román külögyminsizter Pozsonyban találkozott szlovák kollégájával, Mikuláš Dzurindával. Mindkét ország támogatja az EU további bővítését, Szlovákia pedig a románok mielőbbi schengeni csatlakozását szorgalmazza.

Szlovákia és Románia 90 évvel ezelőtt létesítettek diplomáciai kapcsolatokat. Erről Mikuláš Dzurinda szlovák külügyminiszter beszélt román kollégájával, Teodor Baconschival, aki hivatalos látogatást tett Pozsonyban. A két ország kapcsolatait jónak minősítették. Szlovákia és Románia támogatja az Európai Unió további bővítését. Szlovákia az elsők között ratifikálta Bukarest integrációját és rögtön megnyitotta munkaerőpiacát Románia előtt. Mikuláš Dzurinda a találkozót követő sajtóértekezleten kifejtette, Pozsony támogatja Románia schengeni csatlakozását.

A külügyminiszterek megvitatták az energiabiztonsággal, a Duna-stratégiával, és a roma integrációval kapcsolatos kérdéseket is. A két ország élénk gazdasági kapcsolatai mellett Románia szorosabb kulturális együttműködést szorgalmaz.

(SITA)

Címkék: EU, schengeni zóna