Szlovákia lakossága átlagon felül bízik az EU intézményeiben

2011. február 28. - 11:55 | Belföld
Szlovákia lakossága az európai átlagnál sokkal jobban bízik az Európai Unióban és intézményeiben. Az Eurobarometer őszi felmérése szerint a szlovákok 71 százaléka bízik az unióban. Ez 28 százalékkal haladja meg az uniós átlagot – mondta Andrea Elscheková-Matisová.

Az intézmények bizalmi listáján az Európai Parlament áll az első helyen, a szlovákok 76 százaléka nyilatkozott így. Második az Európai Központi Bank /68%/, harmadik az Európai Tanács Bizottsága /67%/, a harmadik az Európai Bizottság /66%/.

A hazai intézményekben már kevésbé bízik Szlovákia lakossága. A parlament elnyerte a megkérdezettek 59 százalékának a bizalmát, a kormány esetében 36 százalék ez az arány. Az emberek leginkább az igazságszolgáltatással és bíróságokkal szemben bizalmatlanok. A megkérdezettek 66 százaléka nem bízik ezekben az intézményekben.

A szlovákiai emberek többsége -62%- tudatában az Európai unióhoz köthető legfontosabb fogalmak az euró, az utazás, a tanulás és a munkavállalás szabadsága. Az uniót jelképező értékek listáján a demokrácia /51%/, az emberi jogok /38%/ a béke /37%/ és a szolidaritás /31%/ szerepelt. A szlovákok optimistán tekintenek az Unió jövőjére, és bár Szlovákia súlya nem nagy, úgy ítélik meg, a közösség jó úton halad.

sita/para