Hatályban a módosított nyelvtörvény

2011. március 1. - 15:26 | Belföld

A kulturális minisztérium már nem köteles büntetni, a bírság összege kisebb lett és az emlékművek feliratait nem kell a minisztériummal jóváhagyatni.

Ma lépett hatályba a nyelvtörvény parlament által elfogadott módosítása, melynek értelmében a bírság kisebb lett és mérsékeltebbek a Robert Fico kormánya által meghozott egyéb törvényi tiltások is. A kulturális minisztérium már nem köteles minden áron büntetni és csökkent a bírságok összege is. A büntetés alsó határa 50, a felső 2 500 euró.

A törvény új megszövegezése értelmében csak akkor szabható ki bírság, ha nem teszik közzé államnyelven is a közigazgatási információkat, illetve a Szlovák Köztársaság állampolgárainak életét, egészségét, biztonságát vagy a vagyonát veszélyeztető közleményeket. Érvényét veszítette az a törvényi rendelkezés is, melynek értelmében a kulturális minisztériumnak kellett jóváhagynia a műemlékek vagy emléktáblák feliratait is. Az emlékművek felállítói útbaigazításért továbbra is folyamodhatnak a kulturális tárcához, de ezt a kötelességet a törvény már nem írja elő.

Kimaradt a nyelvtörvényből az iskolai dokumentáció kétnyelvű vezetésének kötelezettsége is a kisebbségek nyelvén oktató iskolákban. Mától már nem bírságolható, ha a kulturális rendezvények alkalmi szórólapjai vagy egyéb propagációs anyagai, a galériák és múzeumok katalógusai, a mozik, a színházak, a hangversenyek és más kulturális rendezvények programjai csak a kisebbségek nyelvén készülnek el.

SITA/para