Koalíciós Tanács: Hétfőn napirendre kerül a kisebbségi nyelvtörvény is

2011. március 6. - 11:02 | Belföld
Hétfőn összeül a Koalíciós Tanács. A koalíciós vezetők még januárban megegyeztek, hogy havonta rendszeresen találkoznak, méghozzá minden hónap első hétfőjén. Mindjárt februárban azonban többször is egybehívták a Koalíciós Tanácsot azután, hogy Igor Matovič nem volt hajlandó szavazni az állampolgársági törvény koalíció által előkészített módosításáról.

A koalíció a hétfői ülésen foglalkozik a parlament márciusi tanácskozásának előkészületeivel, a Munkatörvénykönyv módosításával, a minimálbérrel, valamint az adóreform javaslatával.

A koalíció valószínűleg tárgyal majd a kormány által szerdán elfogadott, a kisebbségi nyelvek használatáról szóló törvény módosításának tervezetéről is, amely szerint a kisebbségi nyelvhasználati küszöböt 20-ról 15 százalékra csökkentenék. Ezáltal bővülne a kisebbségi nyelvhasználati jog a hivatalokban is, a törvény azokra a területekre is kiterjed, ahol az adott kisebbségi nyelvet anyanyelvüknek tekintők részaránya kisebb.

A javaslat teret ad a német, roma és rutén kisebbségeknek a nyelvhasználatra, s védi a nem olyan népes kisebbségeket. A javaslat ellen több kifogást emelt a KDH, de a frakcióban mindmáig nem egységes a megítélés. A kormány által elfogadott változat elfogadásával problémája van az SDKÚ-DS-nek is, főként a 15-százalékos küszöb jelent gondot.

SITA/para