KT: Feketén építkezőkről, köztisztviselők felelősségre vonásáról esett szó - kisebbségekről részben

2011. március 7. - 21:50 | Belföld
A Koalíciós Tanács öt órás tanácskozása után Ján Figeľ (KDH) és Iveta Radičová kormányfő tartott sajtótájékoztatót.

Figeľ közölte, hogy a Büntető Törvénykönyv néhány módosításáról is szó esett. Ezek szerint szigorúbban büntetnék a feketén építkezőket. Radičová hozzátette, a köztisztviselők vagyoni és anyagi felelősségre vonásával járhat, ha nem kezelik törvényszerűen a közpénzeket.

A kormányfő elmondta, hogy a KT ülésén nem került szóba a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvény, Figeľ kiegészítette azzal, hogy a Híd képviselői most is kifejtették, készek róla vitázni. "A törvényt az első olvasatban jóváhagyjuk" - közölte a KDH elnöke. Azt követően pedig elmondása szerint az egyes fenntartásaikról a frakciók fognak tanácskozni.

A koalíciós pártok megegyeztek abban, hogy előterjesztik javaslataikat a Nemzetbiztonsági Hivatal igazgatói posztjának betöltésére, miután František Blanárik hétfőn lemondott. Richard Sulík (SaS) nem állított jelöltet az ülésen - az SaS joga javaslatot tenni e poszt betöltésére a tavalyi parlamenti választások óta. "Némelyik politikai pártnak vannak szakemberei, másoknak nincsenek. Megegyeztünk a kritériumrendszeren. A jelöltnek tiszta múlttal kell rendelkeznie, nem lehet kommunista, ŠtB-s múltja" - fejtette ki Iveta Radičová. 

A koalíciós pártok egyszersmind megegyeztek abban, hogy a parlamentben ismét jóváhagyják azokat a törvényeket, amelyeket Ivan Gašparovič köztársasági elnök megvétózott. Ezek közé tartozik az állami segélyről, vagy a bírókról és ülnökökről szóló törvény. Továbbá úgy döntöttek, hogy a képviselői javaslatokat azt követően terjesztik a parlament elő, hogy arról az egyes frakciók és az illetékes miniszterek is tanácskoztak.

Radičová tájékoztatott arról is, hogy az oktatásügyi minisztérium mérlegel egy olyan lehetőséget, hogy a legjobb eredményekkel rendelkező tanulók, mindegy hogy nappali vagy távutas tagozatról van szó, ösztöndíjban részesülnének. A tárca készíti elő ezt a javaslatot.

SITA/para