OKS: Ne az egyéni vállalkozók vesszenek az adóreformon, takarékoskodjon az állam!

2011. március 10. - 13:28 | Belföld
A Polgári Konzervatív Párt (OKS) nem támogatja a járulékemelést. Bemutatták 5 plusz 1 elnevezésű kezdeményezésüket a gazdaság élénkítésére, foglalkoztatás növelésére.

Mint a parlamentben a Híd-frakcióban négy képviselőt indító párt elnöke, Peter Zajac a mai sajtóértekezleten elmondta: szükséges, hogy a javasolt adóreform fiskálisan semleges legyen.

„Támogatjuk az alkalmazotti adók és járulékok csökkentését, de ez nem mehet az egyéni vállalkozók és a megbízási szerződés alapján dolgozók rovására. Elsősorban az államnak kell takarékoskodnia” – jelentette ki Zajac.

Szerinte ez a kormány arra kapott mandátumot a választóktól, hogy reformokat hajtson végre. „Amennyiben ezt nem fogja megtenni, nem lehet majd reformkormánynak nevezni. Eddig ez csak bizonytalan reformátorok kormánya” - tette hozzá Zajac.

Az OKS bemutatta 5 plusz 1 elnevezésű kezdeményezését, amely a közpénzek konszolidálását, a gazdaság fellendítését és a foglalkoztatás javítását célozzák. Erről szeretnének tárgyalni Ivan Mikloš pénzügyminiszterrel és Iveta Radičová kormányfővel is. Szeretnének részt venni a kormány külső bizottságaiban, továbbá kommunikálni a miniszterekkel és a Koalíciós Tanáccsal. Zajac szerint ésszerű lenne, ha az OKS részvétele a koalíció döntéshozatali mechanizmusában magasabb lehetne. Szerinte efelé haladnak, csak csigatempóval. Hozzátette, ugyanakkor az Egyszerű Emberek képviselőit is érinti ez.

Csomagjuk első pontja a közkiadások csökkentését célozza, elsősorban a közigazgatás szükségletein és az adminisztratív kiadásain kellene változtatni. Következő pontjuk a szociális-egészségügyi kiadási hatékonyabbá tétele. Javasolnák többek között módosítana a szociális juttatásokon és eltörölné a karácsonyi nyugdíjat. Csökkentenék az első pillérbe történő elvezetések mértékét. 

Korlátoznák továbbá az olyan vállalkozásokat, amelyek parazitaként viselkednek a közszférával szemben. Itt említik azon társaságokat, amelyek aránytalanul magas nyereséget termelhetnek az állam tétlensége miatt. Úgy vélik, további privatizációra lenne szükség a Szlovák Gázművek, a Cargo, a villamosművek, a Telecom, hőerőművek és a Transpetrol kapcsán. Javasolják emellett, hogy ha a közpénzek hiányának tartós csökkenését sikerül elérni, akkor csökkentsék az adó-, járulék- és adminisztratív terheket. Az OKS szerint több állami szervezetet meg kellene szüntetni, említették az Nemzeti Vagyonalapot, illetve az Audiovizuális alapot. Egyesítenék a munka- és egészségügyi minisztériumokat, valamint sort kerítenének a lakásfejlesztési támogatások redukciójára.

SITA/para