Hazaengedték a Kassán letartóztatott magyar diákokat

2011. március 16. - 16:02 | Belföld
Kevéssel éjfél után, szerdán hajnalban elengedték a szlovák rendőrök azt a két magyar fiatalt, akiket még március 14-én vettek őrizetbe, mert állítólag tiltott önkényuralmi jelképet viseltek.

Molnár Péter a miskolci Kós Károly Építőipari Szakközépiskola tanára - aki egyben a miskolci közgyűlés kereszténydemokrata frakciójának vezetője is - a Független Hírügynökséggel azt közölte: a miskolci Kós Károly Építőipari Szakközépiskola tanulói aznap a Rákóczi Szövetség diákutaztatási programjának keretében felvidéki kiránduláson vettek részt. A nap elején megtekintették a betléri kastélyt, a krasznahorkai várat, majd kassai programokon vettek részt. Ott voltak a jelenleg magántulajdonban levő kassai Csáky-Dessewffy palota udvarán is, ahol felavatták Esterházy János szobrát. A szobrot Szerencsés János kassai magyar konzul leplezte le. Az ünnepséget körülbelül tizenöt szlovák szélsőséges folyamatos bekiabálásaival zavarta.

Az ünnepség után a szlovák rendőrök a miskolci középiskola diákjait, valamint egy harmadik fiatalt igazoltatták, majd rendőrautóval elvitték őket. A kapitányságon kihallgatták a gyerekeket. Az egyik miskolci diákot még aznap, éjfél körül kiengedték, a másik fiatalt viszont - a másik, nem a csoporthoz tartozó fiatallal együtt - továbbra is benntartották. Őt azzal vádolták, hogy tiltott önkényuralmi jelképet viselt. A pedagógus szerint a középiskolai diák egy nagy kokárdát, egy nemzeti színű karszalagot viselt és emlékezete szerint egy Nagy-Magyarország kitűző volt még a dzsekijén. A pedagógus szerint a rendőrök az utcán már várták a fiúkat, vagyis tudatosan állították elő őket. Molnár Péter úgy véli: a szlovák hatóságok által kifogásolt SS felirat a diák monogramja.

(Független Hírügynökség)