Ha a Smer kormányra kerül, titkos szavazással új főügyészt választ

2011. március 23. - 18:40 | Belföld
Fico elmondása szerint ha a Smer kormányra kerül, akkor lerövidítik a főügyész megbízatási idejét és titkos szavazással új főügyészt választanak, valamint az ügyészségi törvény módosítását is megszüntetik.

Ha a következő kormányban helyet kap a Smer-SD, lerövidíti a főügyész megbízatási idejét és titkos szavazással új főügyészt választ a parlament, illetve megszünteti az ügyészségi törvény módosítását és visszaállítja az eredeti törvény érvényességét. Ezt Robert Fico, a Smer-SD elnöke jelentette ki szerda délutáni sajtóértekezletén.

Fico nem gondolja, hogy az általa ígért változások nem lennének demokratikusak. Ellenkezőleg, szerinte a mostani kormány által szorgalmazott módosítások jelentik a problémát. Az ellenzék vezető politikusa nem látja okát annak, miért kellene megváltoztatni az ügyészségek működését illetve az ügyészek kinevezését. “Az ügyészségek nagyon hatékonyan dolgoznak“ - mondta, ám a koalíció módosításai után a főügyész jogállása gyengül. Fico szerint a kormánypártok egymás között akarják szétosztani a járási és kerületi ügyészi posztokat, amelyek a Žitňanská által kidolgozott javaslat elfogadása után megürülnek.

A parlament első olvasatban elfogadta az ügyészségről szóló törvény módosítását. A beterjesztő, Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter szerint a módosítás célja, hogy az ügyészségek jobban működjenek. A tervezet a második olvasatban várhatóan módosul a Híd egyes kifogásai miatt.

Az egyik legfontosabb változás, hogy az ügyészségi döntéseket, határozatokat feltennék a világhálóra. Ezzel nyilvánossá válhatna az ügyészek munkája – vélik a módosítás kidolgozói.

Az ügyészeket a jövőben nem a főügyész nevezné ki, hanem pályázat útján töltenék be a megüresedett helyeket. A pályázatok lebonyolítása nyilvános lenne, a jelentkezőkkel kapcsolatban bárki emelhetne kifogást. A feddhetetlen előélet követelményét is megszigorítanák. A vezető, járási, kerületi ügyészeket is pályázat útján választanák ki, és csak két egymás után következő megbízatási időszakban pályázhatnának a posztra.

(SITA)