Daniel Krajcer: A sajtótörvény módosítása korrekt és az állampolgársági törvénynek is annak kell lennie

2011. március 26. - 18:18 | Belföld
A sajtótörvény tervezett változásai korrektek, össszhangban vannak az európai jogrenddel s főleg a polgárok érdekeit szolgálják - mondta Daniel Krajcer (SaS) kultúrális miniszter a Szlovák Rádió Szombati párbeszédek c. mai vitaműsorában.

A törvény elfogadásával a közszereplők a miniszter szerint, megszűnnek ún. védett élőlények lenni, ami annyit jelent, hogy nem lesz joguk a válaszadásra, ha olyan újságcikk állításait szeretnék cáfolni, mely összefügg jogköreik gyakorlásával.

A miniszterrel nem ért egyet Rafael Rafaj, az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) parlamenti klubjának elnöke. Szerinte az, hogy a közéleti szereplőknek és a politikusoknak csökken a védekezéshez való joguk, sérti valamennyi polgár alkotmányos egyenlőségét és így a védett élőlényekké az újságírók válnak- állítja Rafaj, aki egyben az SZK NT kulturális és médiabizottságának alelnöke is.

A parlamenti képviselők szerdán, március 23-án a második olvasatba juttatták a sajtótörvény módosító javaslatát, melynek alapján elvesztik válaszadási jogukat a köztisztviselők, valamint a politikusok.
A jelenleg hatályos sajtótörvényt Robert Fico kormánya 2008-ban fogadta el, és annak idején hatalmas nemtetszést váltott ki az akkori ellenzék és a lapkiadók körében.

Mindkét vitázó megegyezett egy jó minőségű sajtótörvény elfogadásának szükségességében.
Eltérő volt azonban a két politikus véleménye az állampolgársági törvénnyel kapcsolatban. Az állampolgársági törvény Orbán és Fico rossz öröksége, állapította meg Krajcer, és megígérte, hogy a kormánypártok megtalálják a megoldást. A parlament elé a koalició pártjainak konkrét javaslattal akkor kell a vonatkozó törvénymódosítást beterjeszteniük, ha sikerül megegyezniük- mondta a miniszter.

sita/para