Bizonytalan törvényekről döntenek: fegyvertörvény, kisebbségi nyelvhasználat...

2011. március 27. - 13:29 | Belföld
Bizonytalan támogatású törvények kerülnek napirendre az elkövetkezendő héten a parlamentben: köztük a fegyvertörvény és a kisebbségi nyelvhasználatról szóló jogszabály.

Lipšic kompromisszuma kifizetődő lesz?

Bár a fegyvertartás szabályai szigorodnak, Daniel Lipšic (KDH) belügyminiszternek kompromisszumokat kellett kötnie, hogy támogatást szerezzen törvényjavaslatához. Eszerint a fegyvertartáshoz szükséges igazolvány lejárati ideje nem csökken le 5 évre, mint azt eredetileg szerette volna, hanem megmarad a tíz év. 

A képviselők elutasították a belügyminiszter azon javaslatát is, hogy a rendőrök a fegyvertartás ellenőrzése céljából beléphessenek az adott személy lakásába.

Jaroslav Suja (SaS9 olyan módosító javaslattal állt elő, hogy az airsoft- és paintball-fegyvereket interneten is árusíthassák a kereskedők. Amennyiben jóváhagyják a javaslatokat, és a törvényt az államfő is aláírja, május 1-én hatályba léphet.

Beszállítók-kereskedők: Megszűnik a hatástalan törvény?

A törvényhozás elé kerül az a javaslat is, amely a beszállítók és a kereskedők kiegyensúlyozatlan viszonyát hivatott megszüntetni az élelmiszer-kereskedelem területén. A javaslatot azonban nem támogatja sem a KDH, sem a Híd.

Juraj Miškov gazdasági miniszter a héten úgy fogalmazott, a Fico-kormány által jóváhagyott rossz törvénynek semmilyen hatása nincs a kereskedők és a beszállítók viszonyának kiegyensúlyozására, nem javította a beszállítók helyzetét, nem gyengítette a kereskedelmi láncok pozícióját, a szlovákiai termékek részarányát sem növelte a polcokon, és az olcsóbb élelmiszerhez sem járult hozzá. Azt mondta, egyetlen következménye a vállalkozói környezet megromlása.

Mi lesz a kisebbségi nyelvhasználattal?

Csakugyan bizonytalan a támogatása a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvénynek, amelyet Rudolf Chmel (Híd) kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettes készített elő.

Bár a kormány jóváhagyta a kisebbségi nyelvhasználati küszöb 20-ról 15 százalékra való csökkentését, azért ezzel nem az egész koalíció ért egyet. 

További bizonytalan javaslatok

Az SaS szeretné korlátozni a képviselő-testület lehetőségeit a polgármesteri fizetések terén.

Az OKS Híd-frakcióbeli képviselői pedig egy olyan javaslattal álltak elő, mely szerint a mobilszolgáltatóknak bizonyos pénzt kellene fizetniük a licencszerződésük meghosszabbításáért. A jelenlegi törvénykezés ugyanis a Telekommunikációs Hivatal részére nem engedélyezi ezt. peter Zajac, az OKS elnöke úgy fogalmazott, sürgős a módosítás, ugyanis augusztusban járnak le a licencszerződések. Némely koalíciós partner szerint ugyanakkor a javaslatot nem tárgyalták át kellően. Egyelőre a KDH jelezte támogatását.

A Smer-SD azon javaslatai is napirendre kerülnek, amelyeket a rendkívüli ülésen blokkolt a koalíció. Ezek között van az ÁFA 19%-ra való csökkentése, a háztáji terményekre kivetett 6%-os adó, valamint a bankadó bevezetése.

SITA/para