Egy Fabia áráért használhat luxus BMW-t a kerületi ügyész - vajon ez törvénytelen?

2011. március 28. - 13:31 | Belföld
Az eperjesi kerületi ügyész, Mikuláš Gardecký egy barátja cégétől kölcsönzött luxus BMW-vel közlekedhet, ám kedvezményes áron. A BMW X5-öt hosszabb ideje használja kedvezményes áron, ami törvénybeütköző lehet.

Gardecký 2009-től bérli a BMW-t, amikor még a pozsonyi Katonai Ügyészséget irányította. Az autó a varannói T and B cég kocsija, amelyet barátja, Vladimír Tabaka vezet.

A kerületi ügyész tavaly 6500 eurót fizetett a kocsi bérléséért. Az erről szóló számlát a Sme.sk portál rendelkezésére bocsátotta. Egyben azt is elmondta, hogy akkor vette bérbe az autót, amikor meg kellett oldania az utazását keletről Pozsonyba, elsődlegesen pedig a kényelmi és biztonsági szempontokat vette figyelembe. 

Az ügyész a levezetett kilométerek után fizet, mégpedig 36 centet. Egy havi átlagos bérleti díj így kb. 540 eurót tesz ki. 

A portál utánajárt, hogy egy autókölcsönző épphogy ugyanilyen áron kínál Škoda Fabiát azt hangoztatva, hogy ennek az árnak nincs versenytársa. Egy másik kassai autókölcsönző fél évre 600 euróért ad bérbe egy Škoda Octaviát. 

Tabaka állítja, hogy ő szabta meg ezt az árat, ami azért kedvezményes, mert az ügyész egész évben használja. "Nem engedhetem meg, hogy áron alul könyveljem el a bérbeadást" - közölte. 

A törvény kiköti, hogy az ügyésznek pártatlanul kell végeznie a munkáját, ki kell zárnia minden olyan lehetőséget, ahol az egyéni érdekek keverednek. Pavel Nechala, a Transparency International jogásza szerint nem helyes, hogy ilyen feltételek mellett béreljen egy ügyész autót, ugyanis az a nyilvánosság szemében sérti a pártatlanságát. Úgy véli, az üggyel a fegyelmi bizottságnak kellene foglalkoznia. 

Gardeckýt Dobroslav Trnka nevezte ki kerületi ügyésszé januárban, röviddel azelőtt, hogy lejárt a legfőbb ügyészi mandátuma. 

Sme.sk/para