Törvényszerű a roma gyerekek kiközösítése a szlovákiai iskolákban?

2011. március 28. - 16:33 | Belföld
Habár a kormány a programjában elismeri a szegregáció problémáját, és az oktatási törvény megtiltja azt, a megkülönböztetés a szlovákiai iskolákban szinte törvényszerű.

Főleg a roma gyerekeket érinti, akik közül hihetetlenül sokan kerülnek a speciális osztályokba. A Nyitott Társadalom Alapítvány képviseletében Vlado Rafael arra figyelmeztet, hogy ez nem pszichológiai diagnosztizálás alapján történik, hanem gazdasági motiváltságból, az iskolai normatívákból eredően is, s igen gyakran maguk a szülők különítik el gyerekeiket a többiektől.

A kormány is elismeri a szegregáció tényét, ám a gyakorlatban nem tud mit kezdeni vele. A roma gyerekek kiközösítésére szinte már az oktatásügyi rendszerbe való lépésüktől sort kerül. A kiközösítés kollektív, és nem veszi figyelembe az egyének specifikus problémáit.

A mai sajtótájékoztatón Vlado Rafael elmondta, hogy „nem tudni az okát, nem tudni, hogyan lehetne megtiltani, sem módszer, sem pénz nem áll rendelkezésre, évek óta nem találunk megoldást, ha állandóan el is ismerjük a létezését”. Kutatások folynak ugyan e területen, de azok azt nem fedik fel, hogy mit élnek át a roma gyerekek az elkülönített vagy az integrált osztályokban. „A kisebb részkutatások mutatják, hogy a roma gyerekek jobb eredményre képesek az integrált osztályokban, nagyobb céljaik vannak, nagyobb az inspiráció, a motiváció a tanulásra, annak ellenére, hogy az osztályon belül állandó feszültség van a roma és a nem roma gyerekek között" - mondta.

SITA/para