Szlovák zászló árnyékából bírált a harcias Fico

2011. március 29. - 18:40 | Belföld
A Smer tiltakozik a főügyészválasztás nyilvánossá tétele ellen. Vastaps Ficonak.

A koalíció azt hiszi, hogy az ellenzék elleni küzdelemben kénye kedve szerint használhatja a demokráciát, de a büszkeségének bukás lesz az eredménye – véli Robert Fico, akinek pártja ma egy nagy szlovák zászlót feszített ki a parlamenti padsorok között.

Az ellenzéki Smer elnöke mindezt az előtt jelentette ki, hogy a parlamentben elkezdődött volna a főügyészválasztásról szóló vita. A kormánypártok ugyanis nyilvános szavazást javasolnak. Robert Fico szerint mindezt csak azért, mert képtelenek titkos szavazáson főügyészt választani, és az új törvény arra lenne jó, hogy zsarolhassák a képviselőket a szavazataikért.

„A kormány lépései churchilli módszerekre emlékeztetnek, hogy még az ördöggel is szövetkezni kell Hitler legyőzése érdekében. Csakhogy a koalíció nem veszi észre, hogy nem a nácizmus ellen harcol, hanem az ellenzékkel, és nem 1941-et, hanem 2011-et írunk” - jelentette ki Fico. - Kivárjuk, válasszatok meg főügyésznek egy harmadrangú hivatalnokot az igazságügyi minisztériumból, de ha újra kormányra kerülünk, újra módosítjuk a házszabályt és megint titkos szavazással választunk főügyészt."

Fico fellépését vastapssal jutalmazták a párt parlamenti képviselői.

SITA/para