A szokványosnál magasabb a radioaktív sugárzás Szlovákia fölött, de gond egy szál se

2011. március 31. - 07:45 | Belföld
A szokásosnál valóban magasabb mértékű sugárzást mértek kedden Szlovákia területén is az esőcseppekben. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen legfeljebb a szokványos háttérsugárzásnak a százmilliószorosa veszélyeztethetné az embereket – állapította a szerdán felröppentett megemelkedett radioaktív sugárzásról szóló sajtóhírek nyomán a pozsonyi Új Szó.

Az esőcseppekben valóban a sugárzási érték 500-szorosát mérték a feldúsult jód izotóp miatt a pozsonyi Comenius Egyetem szakemberei – ez is csak elenyésző töredéke viszont az egészségügyi határértéknek.
„Százmilliószor nagyobb sugármegterhelés esetén lenne szükség ellenintézkedésekre, például jódprofilaxisra” – tájékoztatott Lenka Šramková, a Közegészségyi Hivatal szóvivője.

A jódprofilaxissal a napi jódadagot ezerszeresen meghaladó mennyiséget juttatnak a szervezetbe, hogy kiküszöböljék a pajzsmirigy sugárterhelése okozta esetleges károsodást. Erre azonban egyáltalán nincs most szükség, mert a sugárzás mértéke közel sem éri el a egészségügyi határértéket. A Szlovákiában és Európa más országaiban mért sugárzási érték egyáltalán nem jelent veszély veszélyt, hangsúlyozza a Közegészségügyi Hivatal szővivője.

-para-