Kisebbségi nyelvhasználat: "Az 1993 okozta traumát Rudolf Chmeléknek máig sem sikerült kiheverni"

2011. április 1. - 10:10 | Belföld
Dušan Jarjabek (Smer-SD) képviselő szerint a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvénymódosítás összefügg az 1993-as év okozta traumával, amikor létrejött az önálló szlovák állam.

A Smer politikusa szerint a törvényjavaslat bizonyítja, hogy ezt a traumát azóta sem sikerült "egyes kollégáknak" kiheverni. Úgy fogalmazott, Rudolf Chmel, a törvény előkészítője 1992-ben tagja volt annak a kezdeményezésnek, amely a közös állam mellett állt ki. "Eközben Donovaly-n létrejött a Szlováki Intelligencia Kongresszusa, akik pedig arról beszéltek, hogy saját hadsereget, saját pénznemet, saját alkotmányt szeretnének. A közös állam mellett állók azt hangoztatták, hogy az önálló Szlovákia nem éli túl, összeomlik a pénzneme és nem fogják elfogadni a világban" - fejtette ki Jarjabek. Hozzátette, Chmel jelenleg egy olyan ország kormányának alelnöke, amelynek létrejöttét nem is akarta.

Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS) úgy fogalmazott a törvény megvitatása közben, hogy amennyiben valamely kisebbség tagja nem tud szlovákul, az nem azt jelenti, hogy nem lojális Szlovákiához, vagy hogy az ellensége az államnak. "Ez kizárólag az ő hátránya, ugyanis ha nem tud szlovákul, akkor nem tud majd érvényesülni" - mondta. Hangsúlyozta, hogy azért jó a törvény, mert a kisebbségek számára szélesíti az anyanyelvhasználat lehetőségeit, ellenben nem szűkíti a többségi nemzet jogait. Hozzátette, semmiképp sem veszélyezteti az államnyelvet, ugyanis a továbbiakban is minden iratot szlovák nyelven adnak ki. "Nem alakít ki nyelvi gettókat, nem veszélyezteti Szlovákia egységét, és nem veszélyes rá nézve. Amennyiben valami veszélyes Szlovákiára, akkor azok a politikusok, akik gyűlöletet terjesztenek csak azért, hogy a parlamentben ülhessenek" - hangsúlyozta Galbavý. Aláhúzta, hogy épp a kisebbségi jogok szűkítése eredményezheti, hogy azok tagjai máshol keresnek védelmezőt.

A törvénymódosítással már harmadik napja foglalkozik a parlament. Korábban kilenc képviselő írásban jelezte hozzászólási szándékát, ezen képviselők szerdán és csütörtökön felszólaltak. További 12 képviselő szóban jelezte ilyen irányú szándékát, Dušan Jarjabek volt közülük az első.

A törvénymódosítást az ellenzék korábban is élesen bírálta, míg a koalíciós pártok azzal védik, hogy az minden szlovákiai állampolgár életét javítja. 

A képviselők pénteken sem döntenek a törvényről. Megegyezésük alapján délután négyig szünet nélkül tanácskoznak.

A parlament márciusi ülésszakának programján további vitatott programpontok is szerepelnek, köztük az SaS javaslata, mely szerint csökkentenék a polgármesterek fizetését, valamint a Smer-SD három javaslata az ÁFA-csökkentésről, a háztáji terményekre kivetendő 6%-os adóról, valamint a bankadóról. Mevitatják emellett az egészségügyi éves elszámolást érintő módosító javaslatot az SDKÚ-s Katarína Cibulkovától.

SITA/para