Gál Gábor és Marek Maďarič éles vitája a szlovákiai magyarok jogairól

2011. április 3. - 14:09 | Belföld
Gál Gábor (Híd) szerint nincs helye több engedménynek a kisebbségi nyelvhasználati törvény kapcsán. Bár abba, hogy Igor Matovič és az Egyszerű Emberek mozgalom további három képviselője a jelenlegi formájában nem támogatná a törvényt, még nem nyugodtak bele, és elmondása szerint további tanácskozások következnek.

Gál Gábor azt mondta, már nem igazán van lehetőség az engedményekre, ám arra igen, hogy bizonyos fogalmakat pontosítsanak, világosabbá tegyenek. Hozzátette, az összes kifogásról tárgyaltak a törvény kapcsán a koalíciós partnerekkel.

Marek Maďarič (Smer-SD) ugyanakkor ismét élesen bírálta a jogszabályt, amelynek szerinte magyarizáló elemei vannak, és hátrányos helyzetbe szorítja az államnyelvet. "Beleillik Orbán stratégiájába, ezért is utasítjuk el" - mondta. Azt állítja, hogy a kisebbségeknek Szlovákiában nagyon jó feltételeket biztosítottak a kultúrájuk fejlődéséhez. Kihangsúlyozta, hogy a magyarokra ez különösen vonatkozik. Emlékeztetett, hogy a magyarországi szlovák kisebbségnek nincsenek olyan jogai, mint a szlovákiai magyaroknak.

"A kisebbségek közti különbség Magyarországon és Szlovákiában ég és föld. Szlovákia standardok feletti jogokat biztosít, amely abból is látszik, hogy a világháború óta a szlovákiai magyarok létszáma gyakorlatilag megmaradt, míg a magyarországi szlovákok szinte kihaltak" - így Maďarič.

"Csak ámulni tudok a standarok feletti jogokon. Önök itt állandóan arról beszélnek, kinek hogyan kellene éreznie, kinek mik a jogai. De ezt hadd tudjuk inkább mi" - reagált Gál. Hozzátette, hogy bár Szlovákiában, amit hazájának tekint, jól érzi magát, de még jobban érezné, ha a magyar kisebbséget nem támadnák és kötnék össze olyan témákkal, amelyekhez semmi közük.

"Mi nem kértük a kettős állampolgárságot, sem az államnyelvtörvénybe nem akartunk beleavatkozni, állandóan a jogainkba tipornak, és arról mesélnek, hogy nekünk itt mennyire jó" - üzente Gál Maďaričnak, majd bírálta a Smer-SD-t, hogy ebből az egészből politikát csinálnak. 

Sme.sk/para