Ficoék magyar zászlókkal bohóckodtak a parlamentben

2011. április 6. - 17:27 | Belföld

Véget ért a parlament 16. ülésszaka, amelyen második olvasatba utalták pl. a kisebbségi nyelvhasználati törvényjavaslatot. Ficoék magyar zászlókat helyeztek az asztalokra, miután meghiúsult az általuk kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülés.

Amint azt a napokban előre jelezték, a kormánypárti képviselők nem szavazták meg a rendkívüli parlamenti ülés programját, így az ellenzék által javasolt ülés meghiúsult. A döntést már korábban elítélte Robert Fico, aki szerint fontos lett volna, hogy magyar politikát határozatban ítéljék el. Most azonban magyar zászlócskák elhelyezésével fejezték ki érzéseiket a s smeres képviselők heves pfújozások közepette.

A 16. parlamenti ülésszak így lezárult.

A tíz nap alatt a következő történt:

Második olvasatba utalták a főügyészválasztásról szóló törvényt, hogy nyilvánosan szavazhassanak a főügyész személyéről a parlamentben. Második olvasatba utalták a kisebbségi nyelvhasználati törvényt. Mindkét esetben az ellenzék heves tiltakozását fejezte ki. Előbbinél az ügyészség politizálódását kérték számon, másodiknál pedig a szlovákok diszkriminációjától tartanak, valamint a szlovákiai kisebbségek nyelvi gettósításától.

Második olvasatba került a sajtótörvény módosítása is.

Elfogadták az egészségbiztosításról szóló törvény módosítását. A nappali tagozatos diákoknak 30 éves éves korig nem kell fizetniük egészségbiztosítási járulékot, az állam ezt megteszi helyettük. Ugyancsak változás lesz a járulékelszámolással, ezentúl ezt évente a biztosítótársaságok végzik majd.

Csökkentették a polgármesterek bérét és lelépőit, ami miatt a Szlovákiai Falvak és Városok Társulás (ZMOS) emelte fel a szavát.

SITA/para