Tiltólistán marad a marihuána - vita nincs!

2011. április 6. - 10:05 | Belföld

Nem tervezi a marihuána legalizációját az igazságügyi miniszter, legfeljebb a használatával kapcsolatos bírságok és büntetések lehetnek vita tárgyai.

Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter kedden egy kábítószerellenes fórumon vett részt, ahol kifejtette tárcája álláspontját a marihuána-fogyasztással, - tartással és az azzal kapcsolatos büntetésekkel kapcsolatban. A miniszter leszögezte, hogy jelenleg nem terveznek törvényi változást, amely enyhítené a kábítószertartásért kiróható büntetési tételt.

Jozef Čentéš, a főügyészség büntetőosztályának igazgató-helyettese kifejtette, nehéz és bonyolult a jelenlegi törvény érvényesítése, mivel a büntetési tételt abból számítják ki, hogy hány egyszeri adag készíthető a lefoglalt kábítószer-mennyiségből. A valódi egyszeri adag azonban gyakran különbözik a statisztikailag megadott értéktől.

Egy ügyvéd arra hívta fel a figyelmet, hogy a zéró tolerancia következtében az is büntethető, akinél kevesebb, mint egy adag drogot találnak. Lucia Žitňanská miniszter erre azt mondta, hogy a toleranciahatár kitolása akár csak egy adagra is jelentős kockázattal járna. „Amint valamilyen teret hagyunk a minimális adag tartására, rögtön kiskaput nyitunk a dílereknek is“ – állapította meg.

A fórum résztvevői a kirótt büntetési tételekkel is foglalkoztak. Az egyik pozsonyi járásbíróság bírónője úgy találgatott, hogy a tárgyalt esetek 90 százaléka feltételes büntetéssel végződik. A maradék pedig pénzbírsággal.

S/para