A J&T áll a MOL és a horvát olajcég gazdasági háborújának hátterében

2011. április 7. - 18:10 | Belföld
A zágrábi kormányhivatal, és a horvát pénzügyi felügyelet (HANFA) is vizsgálja az INA olajvállalat részvényeinek felvásárlását, és a MOL-t sejtik az ügylet mögött. Gyanújuk szerint a MOL így próbál többségi tulajdont szerezni a horvát vállalatban.

A felvásárlások mögött a szlovák J&T penzügyi befktető csoport áll, akik maguknak, és klienseiknek is vásároltak INA-részvényeket, ciprusi cégeken keresztül - értesült csütörtökön a Hospodárske noviny című szlovák gazdasági és politikai napilap. Információik szerint a J&T ugyanezeken a ciprusi cégeken keresztül vásárolta be magát a cseh Unipetrol olajvállalatba.

Horvátországban már napok óta foglalkoznak a részvények felvásárlásának ügyével. Jelenleg a MOL-nak 47 százalékos vagyonrésze van a horvát olajvállalatban, a horvát kormány pedig 44 százalékot birtokol. Két éve a két fél szerződést írt alá, miszerint a MOL végzi a cég irányítását, ennek fejében pedig a magyar cégnek különböző befektetéseket kell végrehajtania.

A horvát kormánynak azonban az Európa Unióba való belépés előtt 25 százalékosra kell csökkentenie a vállalati részesedését. A kisebb részvényesek eddig csak 7 százalékát birtokolták a vállalat részvényeinek. Ráadásul Horvátországban közelednek a választások, ezért a nemzeti és politikai érdekek úgy diktáltak, hogy a horvát kormány engedélyezte a pénzügyi felügyelet (HANFA) vizsgálatát a MOL-lal szemben. A hivatal azt vizsgálja, hogy a MOL megpróbált-e részesedést szerezni a kisebb részvényesektől, hogy így többséget szerezzen az olajvállalatban.

A pénzügyi felügyelet szerint az amerikai Convergex 1,6 százalék értékben vásárolt részvényeket - 72,2 millió euró értékben - de nem a saját részére, hanem a következő ciprusi cégeknek: Uprecht Investment Limited, Stomarli Holdings Limited, Entris Equity Limited. Ezek alapján horvát felügyelet szerint az "üzlet" hátterében Mário Hoffmann szlovák vállalkozó, és Istrokapitál nevű cége áll. Ők azonban kijelentették, hogy Mário Hoffmann és az Istrokapitál semmilyen kapcsolatban nem áll a ciprusi cégekkel, sem a MOL-lal.

"Nem manipuláljuk a piacot elutasítunk minden efféle gyanúsítgatást" - jelentette ki a szlovák napilap hasábjain Szollár Domokos, a MOL szóvivője. "Azt sem tudjuk, hogy kicsoda Hoffmann úr" - tette hozzá.

Mário Hoffmanra viszont emlékezni kéne a MOL-ban - írja a Hospodárske noviny. Ugyanis az ő cége, az Istrokapitál, valamint a J&T pénzügyi befektetőcsoport voltak azok a cégek, melyek 15-15 százalék értékben vásárolhattak részvényeket amikor a MOL évekkel ezelőtt felvásárolta a pozsonyi Slovnaft olajvállalatot.

Szlovákiában köztudott, hogy a J&T csoport szoros kapcsolatot ápolt Robert Fico volt szlovák miniszterelnökkel és pártjával.

(parameter)

Címkék: INA, J&T, mol, olaj, Slovnaft