Egyértelműen alkotmányellenes, sőt, botrányos az SNS javaslata - avagy így értelmezik Rafajék a demokráciát

2011. április 10. - 10:49 | Belföld
Peter Kresák jogász szerint egyértelműen alkotmányellenes, Grigorij Mesežnikov politológus szerint egyenesen botrányos az SNS javaslata a szlovák nyelv kizárólagos használatáról a hivatalokban.

Kresák a Páneurópai Főiskola jogtudományi karáról úgy véli, egyértelműen alkotmányellenes az SNS javaslata arról, hogy népszavazást kell kiírni a hivatali jogviszonyban történő kizárólagos szlováknyelv-használatról. "A válasz egyértelmű, a javaslat alapvető jogokat sért, ezért nem lehet témája egy népszavazásnak" - közölte.

Grigorij Mesežnikov, az IVO társadalomkutató intézet elnöke ennél is továbbment. "Ez abszolút botrányos, egy ilyen javaslat alkotmányosságáról beszélni már színvonal alatti cselekmény. Ha mégis elegendő aláírást gyűjtenének össze, akkor azonnala szemétbe kell azt dobni" - jelentette ki a politológus, hozzátéve, hasonló referendum kiírását már 1999-ben elutasította Rudolf Schuster köztársasági elnök. 

Mesežnikov szerint az SNS szeretné elérni, hogy a Smer-hez átpártoló szavazói egy részét visszaszerezze. Úgy véli, ha a Smer azonosulna egy ilyen javaslattal, azzal bebizonyítaná, hogy egy nacionalista, nem pedig egy modern szociáldemokrata párt. 

"Úgy gondolom, hogy jogi szempontból védhető ez a javaslat, több érv szól mellette, mint ellene. Politikai szempontból pedig jó lenne tudni, mekkora a támogatottsága" - reagált a felvetésre Mojmír Mamojka, a Smer jogi szakértője (!), a parlament alkotmányjogi bizottságának alelnöke (!!). Nézete szerint agresszívabb módon is meg lehetne mutatni az Orbán-kormánynak, hogy Szlovákia meg tudja védeni magát a magyarok "szalámi-taktikájával" szemben.

Rafael Rafaj, az SNS alelnöke szerint a polgár, mint a hatalom birtokosa, akár az alkotmányba is beavatkozhat. "Egy referendum a demokrácia legfelsőbb formája. Az alkotmány pedig sehol sem tartalmazza, hogy a demokráciát szűkített formában kell végezni" - közölte. 

"Amellett van, hogy az egész Szlovák Köztársaság területén hivatali jogviszonyban kizárólag a szlovák nyelvet használják?" - ezt a kérdést tenné fel az SNS a népszavazáson, amelyhez már jelenleg is gyűjti az alírásokat. 

Az alkotmány 93. cikkelye alapján tilos az alapvető jogok terén népszavazást kiírni. A 34. cikkely alapján ezek közé tartozik a kisebbségi nyelvek hivatali használata is. Egy népszavazás kiírására egyébként 350 ezer aláírásra van szükség.

SITA/para