A Nemzetbiztonsági és a Közbeszerzési Hivatal élére is vezető kerestetik...

2011. április 11. - 18:19 | Belföld
Richard Sulík, az SaS elnöke sajtótájékoztatón közölte, a koalíciós pártok elnökeinek megegyezése alapján olyan jelöltet állít az SaS a Nemzetbiztonsági Hivatal élére, aki minden körülménynek megfelel.

Sulík közölte, a koalíciós partnereknek elsősorban az nem tetszett, hogy jelöltjük, Ján Stano, Ivan Lexa idején dolgozott a szlovák titkosszolgálatnak (SIS).

Iveta Radičová megjegyezte, a jövő hétig új jelöltet talál az SaS, mégpedig olyasvalakit, akire még csak a gyanú árnyéka sem vetülhet. 

A hivatal igazgatói posztja azután szabadult fel, hogy František Blanárik március 7-én benyújtotta lemondását. A mandátuma eredetileg 2013 szeptemberében járt volna le. Azzal indokolta lemondását, hogy nem szeretne olyan hírszerzési játszadozások eszköze lenni, amelyek célja némely személyek, beleértve saját magát, körüli botránykeltés, ahelyett, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal tevékenysége alapján ítélnék meg. 

A média által közölt információk szerint Blanárik a kommunizmus idején a katonai hírszerzésnek jelentett barátairól.

Az esetről bővebben ITT.

Új elnököt választanak a Közbeszerzési Hivatal élére

Richard Sulík közölte azt is, hogy a parlament májusi ülésén választhatják meg a Közbeszerzési Hivatal új igazgatóját. Az eddigi vezető, Roman Šipoš hétfőn lemondott posztjáról. Kifejtette, hogy várják az ellenzék javaslatait is ez ügyben. Leszögezte továbbá, hogy az SaS nem állít jelöltet. 

A kormányfő egyben elmondta az újságíróknak, hogy távozását követően sms-t küldött Roman Šipošnak, hogy magyarázza meg távozásának okait. Úgy véli, minden párt állíthat jelöltet, de annak közbeszerzési szakértőnek kellene lennie. Reménykedik benne, hogy az egész politikai spektrum támogatni fogja az új jelöltet.

Šipoš tavaly július 7. óta töltötte be a hivatal vezetői pozícióját, a Smer-SD jelöltjeként. Iveta Radičová a Koalíciós Tanács egy héttel ezelőtti ülésén bírálta a hivatal tevékenységét, Šipoš ezt követően jelentette be, hogy április 11-én távozik posztjáról.

SITA/para