Slota leköpné az ügyvédet is, aki alkotmányellenesnek nevezte kezdeményezésüket...

2011. április 11. - 13:18 | Belföld
Ján Slota (SNS) közölte, aki a szlovák nyelv hivatali jogviszonyban történő kizárólagos használata érdekében kiírandó népszavazást alkotmányellenesnek nevezi, az Szlovákia és a szlovák nemzet ellensége.

"Ha pedig ezt egy szlovák nemzetiségű ügyvéd mondja, akkor azt az ügyvédet saját magam köpöm le! Bárki mondhat, amit csak akar. Az alkotmány a 22. cikkelyéig a szlovákról, mint állam-és hivatalos nyelvről beszél, hangsúlyozva, hogy az államalkotó nemzet jogait semmilyen módon nem sérthetik, se nem vonhatják kétségbe saját kívánalmaikkal a kisebbségi nemzetek" - mondta Slota.

Slota kifejtette továbbá, hogy őket nem érdekli, hogy a kisebbségek egymás közt mongol, grönlandi, vagy akár Pápua-Új Guinea nyelvén értik meg egymást. "Ugyanakkor meg vagyunk róla győződve, hogy mindenkinek el kell sajátítania az állam- és hivatalos nyelvet. Szlovákia nemzetállam, erről szól az alkotmány is, 85%-ban szlovákok lakják. Az, ami Dél-Szlovákiában történik, hogy a magyar kisebbség dominál, és diktál a szlovák többségnek, olyan még Burundiban sincs, nemhogy Közép-Európában" - folytatta.

Az SNS a fentihez hasonló petíciót indított 2009-ben is, Na Slovensku po slovensky (Szlovákiában szlovákul) címmel, ám arról nem tájékoztattak, milyen eredménnyel zárult. Slota ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az más volt, itt egyenesen arról van szó, hogy népszavazást szeretnének kiírni. Hozzátette, Magyarországon most már egy lépéssel még előrébb járnak, mint 2009-ben.

SITA/para