Fukusima megmérgezte a szlovákiai legelőket? Radioaktív jóddal szennyezett tejet fejtek!

2011. április 18. - 10:50 | Belföld
A szokványosnál magasabb mértékű radioaktivitást mértek a közép-szlovákiai birkatejben – közli a cas.sk hírportál.

A közegészségügyi hivatal szerint ez azért történhetett, mert a birkákat radioaktív jóddal szennyezett legelőn legeltették. A mért értékek azonban szerencsére normán belül vannak, vagyis a tej emberi fogyasztásra alkalmas. A jódszennyezés azonban nyilván a japán fukusimai atomerőműben bekövetkezett katasztrófa rovására írható – állítja a cas.sk.

„Április 12-ig két Besztercebánya környékén legeltetett birkáktól származó tejmintában mutattak ki radioaktív szennyezést“, tájékoztat honlapján a Szlovák Közegészségügyi Hivatal. Egyszersmind közlik, pánikra semmi ok, a szennyezés mértéke normán belül van, vagy a tej emberi fogyasztásra alkalmas.
A tehéntejben egyelőre nem észleltek radioaktív jódot.

Gabriel Šimko szlovák tiszti főorvos nem árulta, el, hogy pontosan hol mérték a határértéken felüli értékeket. Közlése szerint nincs indokuk ennek nyilvánosságra hozatalára, ugyanis a mért értékek jóval az egészségre ártalmas határérték alatt vannak. "Ezek az értéken nagy valószínűséggel Szlovákia és az EU más területein mért értékekkel is megegyeznek. 

Megerősítette azt az értesülést, hogy a szennyezés összefügghet a fukusimai atomerőmű katasztrófájával. Egyben azt is elárulta, hogy a birkáknál mért értékek a legeltetésükkel függnek össze, míg a teheneknél épp az istállóztatás miatt lehetnek normálisak. "A mért értékek semmilyen befolyással nincsenek a tej minőségére. Nem jelent magasabb egészségügyi kockázatot a tej és a belőle készített termékek fogyasztása senki, még a gyermekek számára sem" - közölte Gabriel Šimko.

-para-