Megszűnhetnek az államvizsgák a felsőoktatásban

2011. április 18. - 13:31 | Belföld
A jövőben talán nem kell a végzős főiskolásoknak hetekig a könyveket bújniuk utolsó évük végén. Eugen Jurzyca oktatásügyi miniszter javaslata ezt kiküszöbölné.

Jurzyca javaslata szerint a záródolgozatok megvédése lenne az egyetlen feltétele a tanulmányok elvégzésének. Az egyetemek rektorai azonban dönthetnek majd úgy, hogy az államvizsgákat is megtartják, mindenesetre a törvényből adódóan ez nem lenne kötelező.

Jurzyca azzal indokolja javaslatát, hogy a legfejlettebb országokban ez egy trend. Véleménye szerint feleslegesen vizsgáztatják duplán a hallgatókat. "Mindannyian tudjuk, hogy a vizsgák előtt két-három hétig betanul mindent a diák, majd a következő hetekben elfelejti" - mondta, hozzátéve, hogy az ilyen gyorsan elsajátított, majd könnyen elfelejtett dolgok az életében nem fogják segíteni. Egyben a hallgató záródolgozata megvédését elegendő bizonyítéknak tartja a miniszter arra vonatkozóan, hogy lelkiismeretesen dolgozott. Jurzyca hisz abban, hogy ez az intézkedés is növelheti a szakdolgozatok minőségét, mivel azokat közzé kell tenniük az interneten.

Libor Vozár, a Szlovák Rektori Konferencia elnöke úgy véli, ha a javaslat átmegy, közelebb kerülünk a fejlett országok oktatásához. Véleménye szerint az EU fejlettebb államaiban sem az USA-ban nem ismerik már az államvizsga fogalmát, amely egyben a bolognai rendszerrei is ellentétben áll. "Az egyik oldalon olyan vizsgát kell a hallgatónak megcsinálnia, amelyért nem jár kredit, a másik oldalon pedig olyan tárgyakból vizsgázik, amelyekből már részben a korábbi szemeszterekben is vizsgázott" - jelentette ki Vozár. Hozzátette, mindemellett ez jelentős adminisztratív terheket jelent a vizsgáztatók számára is.

Vozár szerint az említett intézkedés növelhetné a szakdolgozatok súlyát, amelyek megvédésekor a bizottság véleménye szerint el tudja dönteni, hogy a hallgató kellően felkészült-e, illetve saját maga írta-e a dolgozatát. 

Ján Mikolaj korábbi oktatásügyi miniszter szerinte azonban ez az intézkedés csak leegyszerűsíti a rendszert, ellenben egyáltalán nem járul hozzá a minőség növekedéséhez. "A hallgatók számára megszűnik a vizsga, amely a tanulmányainak a kicsúcsosodását jelenti. A résztantárgyakat szükséges a végén összegezni" - vélekedett.

SITA/para