Divat lett a szlovák zászló

2011. április 27. - 09:00 | Belföld

Soha annyi szlovák nemzeti szimbólumot nem adtak el, mint a hamarosan kezdődő jégkorong-világbajnokság előtt, írja a mai Sme.

A hoki-vb első nyertese a szlovák zászló, mert soha ennyi lobogó, póló és egyéb nemzeti szuvenír nem volt látható az utcákon, mint az április 29-én startoló világbajnokság előtt.

A Sme napilap írása szerint a nemzeti szimbólumok viselése néhány évvel ezelőtt még nem volt szokványos, főként politikai okok miatt, mivel azokat a HZDS és az SNS „kisajátította”. A törés 2002-ben volt, amikor a szlovák jégkorongozók megnyerték az aranyérmet Svédországban. Most pedig rendező országként is bizonyíthat Szlovákia. Zora Bútorová szociológus szerint a sportban óriási lehetőség van a nemzeti büszkeség megerősítésére. Az IVO kutatóintézet felmérése szerint jelenleg a lakosság kétharmada büszke arra, amit Szlovákia elért, 2003-ban ez 49 százalék volt.

A szuvenírek közül legkelendőbbek a zászlók és az autó-kiegészítők, pl. a visszapillantóra húzható „zokni”. A rendőrség ezekért nem fog büntetni, amennyiben nem gátolják a sofőrt a vezetésben.

sme/para